You are currently viewing Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar
Nije šala

Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar

Projekat „Nije šala“ sprovode u saradnji MultiRadio, čiji osnivač je Fondacija 021, i SOS ženski centar u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«. Program sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Kraljevine Švedske. Projekat se realizuje u periodu od 01.10.2021. do 31.05.2022. godine.

Nije šala logo

Koliko je velik problem nedovoljnog razumevanja i prepoznavanja seksualnog nasilja nad ženama i devojkama? Učestalost seksualnog nasilja, potcenjivanje posledica i društvene predrasude sprečavaju žrtve da se obrate za pomoć, ometaju razumevanje i pružanje adekvatne javne podrške osobama koje su pretrpele nasilje.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, svaka treća devojka doživljava neželjeno dodirivanje, a neželjene poruke seksualnog sadržaja dobija 6 od 10 devojaka i 3 od 10 mladića. Istraživanja SOS Ženskog centra su pokazala da mladi većinski ne prepoznaju u dovoljnoj meri oblike seksualnog nasilja, kao što je seksualno uznemiravanje, a gotovo 40% mladih nije sigurno da li žene lažno svedoče o silovanju.  

Seksualno nasilje i uznemiravanje je oduvek bila tabu tema u društvu, predstavlja problem o kom se dovoljno ne diskutuje i za koji ne postoji prostor u tradicionalnim medijima. Situacija se polako počela da menja jer od početka godine smo bili suočeni sa vestima o seksualnom nasilju koje su preživele poznate ličnosti kao i o organizovanoj seksualnoj eksploataciji. Srbija je dobila svoju verziju #metoo pokreta koji ima značajan uticaj jer se sve veći broj devojaka i žena ohrabruje da progovori o iskustvu seksualnog nasilja.

Projekat pod nazivom “Nije šala” je projekat koji sprovode MultiRadio i SOS ženski centar, a sve u cilju podizanju svesti mladih o učestalosti i ozbiljnosti seksualnog nasilja nad ženama i devojkama. Ciljevi na kojima ćemo efektivno raditi kroz niz aktivnosti jesu povećana informisanost mladih o seksualnom nasilju i povećan broj mladih koji su aktivno uključeni u delovanje protiv seksualnog nasilja nad ženama i devojkama.

MultiRadio će otvoriti prostor za diskurs, i putem potkasta i tekstova dati mladima priliku da podele svoju priču ili se informišu i dobiju odgovor na sve svoje nedoumice i nesigurnosti.

donatori
Donatori projekta NIje šala