Marta Kiš Buterer: “Stari svat” i “Krcko Oraščić”
Izložba "Čuvarkuća", Novi Sad, jun 2020.godine

Marta Kiš Buterer: “Stari svat” i “Krcko Oraščić”

Marta Kiš Buterer, umetnica i nastavnica likovne kulture u novosadskoj Osnovnoj školi “Petefi Šandor”, jedna je od osmoro vojvođanskih umetnika koji su učestvovali u projektu “Čuvarkuća” Fondacije “021” Novi Sad.

Marta Kiš Buterer rođena je u Kikindi. U Novom Sadu je završila Srednju umetničku školu “Bogdan Šuput”, a diplomirala je 1984. godine na novosadskoj Akademiji umetnosti, u klasi profesora Dušana Todorovića i Milana Blanuše, smer slikarstvo. Dobitnica je velikog broja nagrada i plaketa, a za svoj pedagoški rad je više puta nagrađivana, sa akcentom na inovativnost u radu sa đacima. Nagradu za jednog od najboljih edukatora Srbije za vreme pandemije, dobila je 2020.godine u godišnjem konkursu udruženja “Živojin Mišić”.

Za realizaciju svojih radova koristi materijale kao što su vuna, drvo, tkanine i drugo, što upućuje na elemente folklornog, ruralnog, vojvođanskog multikulturalnog prostora sa akcentom na mađarskom kulturnom nasleđu. Po tome ona pripada autentičnoj postmodernističkoj praksi i atmosferi. Njeni radovi su plod izrazito individualističkog shvatanja umetnosti, te sveta i vremena u kome živimo.

Njena dela “Krcko Oraščić” i “Stari svat” izrađeni su od drveta, tkanine i akrilnih boja. Izložena su u 12 vojvođanskih sela tokom 2018., 2019. i 2020. godine, kao i na završnoj izložbi u Kulturnoj stanici “Svilara” u Novom Sadu.

Izložba u Bačkom Petrovom Selu
Izložba “Čuvarkuća”, Bačko Petrovo Selo, maj 2018.godine

Više o učesnicima likovne kolonije “Čuvarkuća” i njihovim delima, pogledajte u filmu sa kolonije koja je održana u maju 2018. godine, na Salašu 137, nadomak Novog Sada.

Ostavite odgovor