You are currently viewing Marta Kiš Buterer: „Stari svat“ i „Krcko Oraščić“
Izložba "Čuvarkuća", Novi Sad, jun 2020.godine

Marta Kiš Buterer: „Stari svat“ i „Krcko Oraščić“

Marta Kiš Buterer, umetnica i nastavnica likovne kulture u novosadskoj Osnovnoj školi „Petefi Šandor“, jedna je od osmoro vojvođanskih umetnika koji su učestvovali u projektu „Čuvarkuća“ Fondacije „021“ Novi Sad.

Marta Kiš Buterer rođena je u Kikindi. U Novom Sadu je završila Srednju umetničku školu „Bogdan Šuput“, a diplomirala je 1984. godine na novosadskoj Akademiji umetnosti, u klasi profesora Dušana Todorovića i Milana Blanuše, smer slikarstvo. Dobitnica je velikog broja nagrada i plaketa, a za svoj pedagoški rad je više puta nagrađivana, sa akcentom na inovativnost u radu sa đacima. Nagradu za jednog od najboljih edukatora Srbije za vreme pandemije, dobila je 2020.godine u godišnjem konkursu udruženja „Živojin Mišić“.

Za realizaciju svojih radova koristi materijale kao što su vuna, drvo, tkanine i drugo, što upućuje na elemente folklornog, ruralnog, vojvođanskog multikulturalnog prostora sa akcentom na mađarskom kulturnom nasleđu. Po tome ona pripada autentičnoj postmodernističkoj praksi i atmosferi. Njeni radovi su plod izrazito individualističkog shvatanja umetnosti, te sveta i vremena u kome živimo.

Njena dela „Krcko Oraščić“ i „Stari svat“ izrađeni su od drveta, tkanine i akrilnih boja. Izložena su u 12 vojvođanskih sela tokom 2018., 2019. i 2020. godine, kao i na završnoj izložbi u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu.

Izložba u Bačkom Petrovom Selu
Izložba „Čuvarkuća“, Bačko Petrovo Selo, maj 2018.godine

Više o učesnicima likovne kolonije „Čuvarkuća“ i njihovim delima, pogledajte u filmu sa kolonije koja je održana u maju 2018. godine, na Salašu 137, nadomak Novog Sada.

Ostavite odgovor