You are currently viewing Znatno porastao procenat mladih žena koje žive kod roditelja

Znatno porastao procenat mladih žena koje žive kod roditelja

Procenat mladih žena koje žive kod roditelja ili rođaka porastao je na najviši nivo od 1940. godine, pošto više njih odlaže brak, ide na fakultete ili se suočava s visokim troškovima
Prema analizi Pju risrč centra podataka demografske službe SAD, 36,4 odsto žena starosti između 18 i 34 godine živelo je s roditeljima ili rođacima 2014, što je najviše od 1940. kada je taj procenat bio 36,2 odsto.

Sada je, međutim, sasvim drugačiji svet u kojem žive žene, uprkos „povratku u prošlost statistički govoreći“, rekao je ekonomista Pjua Ričard Fraj. Fraj je rekao da mlade žene ostaju u kod kuće pošto je duplo manja verovatnoća da će se udati nego 1940, ali i takođe znatno verovatnije da su fakultetski obrazovane. Razlog su i povećanje dugova zbog studentskih kredita, veći troškovi življenja i ekonomska neizvesnost.

Mladi muškarci su uvek više živeli kod roditelja nego mlade žene, a slični ekonomski i kulturni razlozi proteklih godina takođe drže kod roditelja i muškarce. Procenat mladih muškaraca koji žive kod roditelja ili rođaka je 42,8 odsto, što je ispod 47,5 odsto koliko ih je bilo 1940. godine

Brak je nekada bio jedinstven događaj u životu koji je podsticao odlazak iz roditeljskog doma, ali se sada starosna granica pomera sa svakom generacijom. Žene prosečno sada ulaze u brak sa 27 godina, dok su se 1940. udavale s prosečnih 21,5 godina. Za muškarce je to sada 29,3 godine, u odnosu na 24,3 godine 1940. Mladi ostaju kod kuće ili se vraćaju više od 2000. godine, a taj trend se naglo povećao s ekonomskom neizvesnošću posle izbijanja krize 2008. godine.

Iako je povratak kući mladih posledica ekonomskih razloga, što nije, po ekonomisti Ričardu Fraju, posledica nezaposlenosti, pošto sada više mladih živi kod svojih porodica nego 2010, iako je nezaposlenost smanjena od tada.