You are currently viewing Žene, preuzmimo preduzetništvo u svoje ruke! (video)

Žene, preuzmimo preduzetništvo u svoje ruke! (video)

Žene se često ne usuđuju, iako imaju želju da pokrenu vlastiti biznis, iz razloga što ne znaju kako preduzetništvo funkcioniše i što nemaju dovoljno znanja iz određenih oblasti koje se tiču kako specifičnih profesija, tako i samog menadžmenta, tržišta i zakonskih okvira u kojima se preduzetništvo odvija. Kada žene dobiju pristup obrazovanju i resurse bitne za njihov prosperitet, one su u stanju da pokrenu i razviju svoje poduhvate, te postanu finansijski nezavisne . U zemljama u razvoju, po istraživanjima, zaposlena žena reinvestira 90 % od svoje plate nazad u svoju porodicu i neposrednu zajednicu čime nesumnjivo doprinosi i štiti i kolektivnu budućnost.

Na osnovu iskustava samih preduzetnica, uočeno je da one vide svet biznisa kroz drugačiju prizmu.To se ogleda u tome da ga ostvaruju drugačije, počevši od vrsti biznisa, ophođenja prema zaposlenima i veće brige za životnu sredinu i društvenu zajednicu, kreiraju novu kulturu poslovanja.

One su mnogo češće opredeljuju da započnu biznise koji se odnose na modu, brigu o ženi, deci i starijim osobama, brigu o zdravlju i lepoti tela, obrazovanju i uslužnim delatnostima, nego u drugim oblastima. U Srbiji je jedna od najuspešnijih preduzetnica poslednjih godina Međutim broj žena koje se potvrđuju i u drugim oblastima, tzv “muškim”, kakva je indijka Kiran Mazumdar-Šou koja je osnovala i vodi kompaniju za biotehnološku proizvodnju ili amerikanka Opra Virfi koja je osnovala i vodi mrežu medijskih kuća, je sve veći.

Žensko preduzetništvo u Srbiji dobijaće šire razmere kako se budu stvarali bolji ekonomski i društveni uslovi: bude unapređivala rodna ravnopravnost, povećalo učešće žena u procesima odlučivanja, omogućavali pristupačni programi obrazovanja, uklanjali rodni stereotipi i ostvarivali zamišljeni programi stimulacije ženskog preduzetništva.

One koje se odluče da postanu preduzetnice u Srbiji ili Vojvodini, imaju za sigurne partnere: Garancijski fond Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za zapošljavanje i ravnopravnost polova, Savet za žensko preduzetništvo Privredne komore Srbije, Udruženje poslovnih žena Srbije, Banku Intesa, USAID, američku ambasadu, Global Women Foundation, Mama Cash, Un Women, European Comission, Nacionalnu službu za zapošljavanje, Nacionalna agencija za regionalni razvoj i Fondaciju 021.
Žene koje se upuste u preduzetništvo su već na izvestan način posebne i različite. One jednostavno imaju hrabrost da nešto preduzmu, da ostvare samostalnost, da prave vlastiti izbor, odlučuju i iz toga primarno one izvlače dobrobit, potom njihova porodica i šira drutvena zajednica.

Tekst napisan u okviru projekta „Žensko preduzetništvo“ koji je podržan od Pokrajinskog sekreterijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.