You are currently viewing Žena za primer – Mirjana Lisica

Žena za primer – Mirjana Lisica

Mirjana Lisica je vrhunska sportistkinja koja je svoje rezultate ostvarila u disciplini Skok u vis. Pored svoje uspešne karijere ona je i supruga, majka, ćerka, sestra. Tokom jula meseca sa njom smo razgovarali o izazovima sa kojima se suočava i pozitivnoj energiji koja je ispunjava.

Mirjanin lični rekord iznosi 183cm. Osvajala je prva mesta na prvenstvima SR Jugoslavije, kao i četvrto mesto na kupu evropskih nacija. Nakon pauze, usled rođenja sina, Mirjana se vraća atletici i osvaja zapažane rezultate na državnim i međunarodnim mitinzima. Mirjana je trenutno profesionalni trener u okviru fitness centra World Class Novi Sad. Ona navodi da je teretana mesto u kom može da ostavi sve što je muči a izađe sa ogromnom količinom snage i volje. Trening vidi kao terapiju, mesto gde može da pusti svoju energiju i izazove granice svog organizma.
S obzirom da joj je ovaj vid aktivnosti doneo veoma mnogo, Mirjana je spremna da podrži druge, da im savet, usmeri ka zdravoj rutini. Ona uživa u velikoj podršci koju dobija od svojih kolega i nastoji da ih inspiriše svojim primerom. Mnogi od onih sa kojima vežba su muškarci, koji uprkos tome što su “jači pol” poštuju Mirjanu kao sebi ravnu u zahtevnim fizičkim izazovima.
Mirjana je istovremeno i supruga, majka. Posle prvog porođaja ona je nastavila da obara rekorde i niže pobede. Na pitanje kako usklađuje vrhunsku karijeru i bitne porodične uloge kaže da je ključ u dobroj organizaciji. Ukoliko se osoba dobro organizuje veoma mnogo toga može da postiogne i ostvari. Ona ostavi ručak u rerni na minimalnoj temperaturi i dok se krčka odvoji vremena za rad na sebi, teretanu, trčanje. Svakako i uz super organizaciju veoma je teško postići uspeh bez podrške porodice. Veliku podršku i razumevanje dobija od svog supruga koji je spreman da je odmeni u poslovima i da bude uz nju. Takođe, sinovi razumeju njenu strast i ponosni su na njena dostignuća.
Mirjana je navela da uspešne žene, pogotovo sportistkinje, prati predrasuda da nisu ženstvene. Često, usled ovog razloga devojke odustaju od odluke da krenu u teretanu. Kao i poslovni i porodični život, Mirjana smatra da je moguće uklopiti ženu u sebi i profesionalnog sportistu. I na treningu i van njega, u trenerci i suknji, ona se oseća kao žena sa ogromnom količinom životne energije.