You are currently viewing Žena za primer – Irena Josifovska

Žena za primer – Irena Josifovska

Irena Josifoska je rođena 31. maja 1996. godine u porodici muzičara. Violončelo je počela da svira s pet godina u klasi svoje majke prof. Judit Niderholcer Josifoske, u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Osnovnu i srednju školu završila je s „Vukovom nagradom“, kao đak generacije. Maturirala je 2013, kada i upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dejana Božića.

Osvojila je oko 40 nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije: prva nagrada na međunarodnom takmičenju za violončelo u Liezenu (Austrija) – 2006. i 2012. godine; drugo mesto na najvećem međunarodnom takmičenju za mlade čeliste „Dotzauer“ u Drezdenu (Nemačka) – 2009; druga nagrada na međunarodnom takmičenju „Herann“ u Usti nad Orlici (Češka) – 2005, kada je bila najmlađi učesnik, i 2011; prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu 2009. godine; prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Beogradski podijum mladih talenata“ – 2009 (u konkurenciji svih gudačkih i duvačkih instrumenata i klavira); zvanje laureata i prva nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih škola Srbije – 2004. i 2008. i sprecijalna nagrada međunarodnog žirija i prva nagrada – 2008. i 2010. godine.

Irena Josifoska je dobitnica više priznanja, kao što su: Pokrajinska nagrada za mlade talente 2005. godine; nagrada Grada Novog Sada „Zlatno zvonce“ za postignute rezultate 2006. godine; Svetosavska nagrada, najviše priznanje koje dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije, 2007. godine; nagrada „Stanojlo Rajičić“ za najuspešniji koncert u sezoni 2009/2010, održan u Galeriji SANU u Beogradu.

Za postignute rezultate više puta je dobijala nagrade od Fonda za mlade talente Republike Srbije, a trenutno je stipendista Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Srbije.

Od oko 400 javnih nastupa, od kojih su 50-ak resitali i solo nastupi uz pratnju eminentnih orkestara, posebno se izdvajaju: prvi solistički koncert koji je Irena Josifoska održala sa osam godina, zatim nastup na kraljevskom Belom dvoru u Beogradu, kao i koncerti u okviru Čelo festa u Beogradu. Sa deset godina nastupila je kao solista s Novosadskim kamernim orkestrom u novosadskoj Sinagogi, da bi s istim ansamblom ostvarila uspešnu turneju u 10-ak gradova Vojvodine (2008). Svirala je i kao solista uz pratnju Vojvođanskih simfoničara, Subotičke filharmonije, orkestra „Dušan Skovran“, Zrenjaninskog kamernog orkestra, Banjalučke filharmonije i Vojvođanskog simfonijskog orkestra. U više navrata je bila predstavnica Srbije na različitim međunarodnim projektima, svirajući i kao solista s Evropskim omladinskim orkestrom Centralne evropske inicijative na turneji po Italiji i Češkoj (2009), a potom i na I Balkanskom festivalu muzike u Tivtu (2010). Kao prvo violončelo, učestvovala je u međunarodnom projektu „Triorca“ na koncertima u Engleskoj, Nemačkoj i Srbiji, da bi u velikoj konkurenciji mladih violončelista iz celog sveta bila izabrana i pozvana da učestvuje na Međunarodnom muzičkom forumu u Trenti (Slovenija), koji drže predavači s bečkih univerziteta i članovi Bečke filharmonije.

U 2014. godini švedska muzička kuća „A-records“ objavljuje prvi kompakt-disk Irene Josifoske.

Pohađala je brojne majstorske kurseve kod poznatih violončelista i pedagoga, kao što su: Mark Kope, Mineo Hajaši, Ištvan Varga, Ksenija Janković, Stefan Popov, Aleksandar Knjazev, Leonid Gorohov, Vendi Varner, Dragan Đorđević, Robert Nađ, Jan Vogler i mnogi drugi.

Svoje kompozicije su joj posvetili violončelista Tibor Hartig, akademik Dejan Despić i kompozitor Svetozar Saša Kovačević.