You are currently viewing VIDEO: Žena je snaga za društvo, a pretnja za nesigurne

VIDEO: Žena je snaga za društvo, a pretnja za nesigurne

Žena treba da bude podrška drugima i da korača rame uz rame sa svima, kako bi društvo bilo snažnije i jače, zaključeno je na tribini „Uspešna žena- snaga ili pretnja?“, koja je održana u Sremskim Karlovcima.

 

O položaju žene u društvu, na tribini su govorile direktorka vinarije „Dulka“ Jasmina Dulka, sertifikovani poslovni konsultant Indira Popadić, ekonomistkinja Tamara Glišić Krivošija i mlada liderka Marijana Topo.

Kad god se priča o rodnoj ravnopravnosti, uvek su u publici u većem broju prisutne žene, rekla je Tamara Glišić Krivošija.

„Mislim da je podjednako važno i za muškarce i za žene da budu uključeni, jer je ovo pitanje jednakih šansi za sve pojedince u društvu. Žene koje su prisutne na ovakvim tribinama su uglavnom već osnažene i njima ne treba dodatno osnaživanje, a onima kojima je to potrebno, su one iz marginalizovanih grupa, koje se, nažalost, ne pojavljuju na ovakvim skupovima“, istakla je Glišić.

Uspešna žena je ona koja je uravnotežena, koja nije samo uspešna na poslovnom planu, nego i privatno, izjavila je Indira Popadić.

„U životu se moramo boriti, a kada bi nam neko davao ocene, ne bi samo bodovali uspehe nego bi, verujem, tri puta više bodova dobili kada bi zastali na nekoj prepreci, pa i pali, ali to ne bi bila greška, jer tako učimo, to je lekcija“, rekla je Popadić i dodala da je lepo kada se dobiju pohvale, ali se može i bez toga, jer je to i poenta osnaživanja ljudi.

Na tribini se govorilo o pitanju priznanja i poštovanja žena u svojoj profesiji, a diskutovalo se o tome, kome se lakše kaže „bravo“ muškarcu, ženi ili je to podjednako.

„To bih vezala za balkanski metalitet. Suštinska problematika ove teme je što se muškarcima veoma lako kaže „bravo“. Meni to nikad ne kažu, a ako pričam sa ljudima koji zavređuju moju pažnju, osećam da se oni meni dive“, izjavila je Jasmina Dulka i dodala da je to generalni problem sa uspešnim ženama.

Tribina je realizovana u okviru projekta „Creating a New Public View on Women“ Fondacije 021 u saradnji sa udruženjem Fokus, koji je podržan od strane Evropske unije.

 

Autor: Katarina Lazarević i Nina Adžić