You are currently viewing VIDEO: Popust za žene je skretanje pažnje na neravnopravnost

VIDEO: Popust za žene je skretanje pažnje na neravnopravnost

Udruživanje, usvajanje i poštovanje zakona o ravnopravnosti i sprečavanje sistemske diskriminacije, ključni su načini da se poboljša položaj žena u društvu, zaključeno je na tribini „Da li je popust za žene korak ka ravnopravnosti“.

Tribina je održana u Radio kafeu, u organizaciji Fondacije 021, povodom Dana jednakih plata. Tada se 37 privrednika odazvalo predlogu Komisije za ravnopravnost polova Grada Novog Sada i ženama omogućilo 11 odsto popusta na robu i usluge, jer prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, žene prosečno toliko manje zarađuju od muškaraca.

Iako je i sam predlog izazvao burne reakcije u javnosti, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Novog Sada Mirjana Vasilić rekla je na tribini da akcijom niko nije ugrožen i da je veoma zadovoljna njenim ishodom, jer, kako tvrdi, cilj nije bio popust, već skretanje pažnje na neravnopravnost.

„Iz akcije je proisteklo to da ćemo imati rodno odgovoran budžet. Isto ćemo ponoviti i sledeće godine, samo ćemo najaviti bar dva, tri meseca ranije, da bi se još više privrednika moglo odazvati. Ujedno pozivam sve žene ili udruženja da nam se obrate sa predlozima, da zajedno pokušamo da poboljšamo položaj žena u društvu“, rekla je Vasilić.

Ona je dodala da komisiji kojom predsedava, nakon potpisivanja Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, predstoji da ustanovi gde je najveća rodna neravnopravnost i da sprovede akcioni plan da se to menja.

Sociološkinja Višnja Baćanović, koja je takođe govorila na tribini, smatra da popust za žene može da služi kapitalizmu, ali da je ipak, baš zbog skretanja pažnje na nejednake plate, mali korak ka ravnopravnosti.

„Popustima se može pojačati slika o ženama kao kupoholičarkama i omogućiti kompanijama da više zarade. Ipak, dobro je što je definitivno skrenuta pažnja da žene zarađuju manje, ali je glavno pitanje žašto je to tako. Zakon garantuje jednake plate, ali treba da pitamo poslodavce kako plaćaju žene, a kako muškarce, inspekcije to treba da provere“, rekla je Višnja.

Ona je sugerisala da je potrebno da žene odreaguju kada su im prava ugrožena, dajući primer da žena može da tuži poslodavca ukoliko je, na primer, na razgovoru za posao pita planira li uskoro da rodi dete.

„Kada bi žene bile osnažene da svaki put ustanu i kažu: „tužiću vas za diskriminaciju“ i da napišu pritužbu poverenici za ravnopravnost polova, čime bi bila napravljna „crna lista nepoželjnih poslodavaca” bilo bi drugačije, a ne da prećute i čekaju od Grada 20.000 dinara za rođenje deteta, dok ih poslodavci diskriminišu“, rekla je Baćanović.

Predlog za ravnopravnost dala je i Svetlana Bogićević, predstavnica Udruženja „Mame Novosađanke“, koja je skrenula pažnju na burne reakcije majki u njihovoj Fejsbuk grupi. „Mnoge žene su akciju shvatile kao ponižavajuću, jer se pozivaju na šoping, a dosta njih je nezaposleno. Postoje drugi načini da se skrene pažnja, i jedan od njih je podsticaj ženskog preduzetništva“, rekla je Bogićević.

Tribina je realizovana u okviru projekta „Creating a New Public View on Women“.

O čemu se još diskutovalo na tribini, pogledajte u videu ispod.