You are currently viewing Ukusi i zvuk tradicije na manifestaciji „Čuvarkuća“ u Selenči

Ukusi i zvuk tradicije na manifestaciji „Čuvarkuća“ u Selenči

Četvrta kulturna manifestacija pod nazivom „Čuvarkuća“ biće održana u vojvođanskom mestu Selenča u petak, 28. septembra.

Manifestaciju organizuje KUD Branko T. Radičević, u saradnji sa Fondacijom 021 Novi Sad.

Jedan od fokusa projekta „Čuvarkuća“ je tradicionalna hrana koja je spremana od namirnica koje su uzgojene na prirodan način, koje ne sadrže aditive, pesticide i GMO proizvode, baš kao što su ih nekad ljudi na selima pripremali.

Selenča je svetski prepoznatljiva u proizvodnji organske hrane. „Čuvarkuća“ je naišla na gostoprimstvo Centra za organsku proizvodnju, nevladine organizacije iz Selenče, koja organizuje 12. Festival tradicionalne organske hrane u sklopu Foruma za organsku proizvodnju koji se održava istog dana sa početkom od 10h. Udruženo, ove organizacije napraviće prezentaciju hrane i tradicionalnih recepata sa ovog područja Vojvodine.

Vekovno iskustvo u proizvodnji sirovina i tradicionalni recepti za pripremanje zdrave hrane temelji su organske proizvodnje u ovom vojvođanskom naselju, a ideja vodilja domaćina iz Selenče je da pred goste uvek iznose najbolje što imaju.

Selenča je malo mesto pokraj Bača u kom mogu da se dožive čari stare Vojvodine. U selu se još mogu videti kuće sa starim molerajem živih boja, cvetna dvorišta, vinove loze i velike amfor kapije. Kulinarski brend lokalne kuhinje je svadbarski kolač sa pletenkom kao ukrasom, a na stolu se mogu naći i tipične slovačke đakonije poput kulena, šunke, štrudle i pite sa višnjama. Svi koji dođu, imaće priliku i da probaju neke od ovih specijaliteta.

Na „Čuvarkući“ u Selenči predstaviće se bogatstvo različitih kultura stanovništva opštine Bač gde u zajedništvu žive Srbi, Slovaci, Hrvati, Mađari, Rumuni i drugi.

Manifestacija „Čuvarkuća“ je kulturno-edukativnog karaktera i ima za cilj da doprinese boljem razumevanju i saradnji različitih nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica Vojvodine, posebno onih koji nisu često vidljivi u javnosti. Posetioci će moći da vide izložbu slika, razne rukotvorine i proizvode domaće radinosti, ali i da uživaju u nastupima kulturno-umetničkih društava i lokalnim specijalitetima.

Manifestaciju svaki put prati izložba slika vojvođanskih slikara. Slike su nastale u likovnoj koloniji na kojoj su slikari u autentičnom seoskom ambijentu stvarali na temu multikulturalnosti Vojvodine i vojvođanske kulture. U koloniji, održanoj na „Salašu 137“ učestvovali su slikari Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Marta Kiš Buterer, Pavel Pop, Đerđi Ačaji, Daniela Morariu, Dominika Morariu i vajar Andreja Vasiljević Baćo.

Izložba slika će biti postavljena u prostorijama Doma kulture u Selenči, a otvaranje će pratiti kulturni i zabavni program. Pored kulturno umetničkog programa, posetioci će moći da degustiraju tradicionalna jela i kolače i pogledaju izložbe rukotvorina i drugih gastronomskih proizvoda.

Kako za 021 kaže Suzana Đukić, predsednica KUD Branko T. Radičević iz Bečeja u kulturno-umetničkom programu učestvovaće predstavnici četiri nacionalne zajednice koji će igrom, pesmom i dramskim prikazom pokazati svoju tradiciju.

„Očekujemo veliki odziv meštana Selenče, ali i svi ostalih. U ovaj događaj je maksimalno uključeno selo, sve njegovi institucije i udruženja. Nadamo se da će ovakve manifestacije nastaviti da žive i povezuju ljude širom pokrajine“, kaže Đukić.

PROGRAM

13:00-14:00h Degustacija tradicionalne hrane u Biznis Klubu
16:00-17:00h Obilazak postavke etno-sekcije Matice Slovačke u Selenči
17:00-17:10h Otvaranje izložbe akademskih slikara iz Vojvodine u Domu Kulture u Selenči
17:10-18:30h Kulturno-umetnički program u sali Doma kulture u kome nastupaju:

– Predškolska ustanova „Kolibri“ Selenča
– OŠ „Jan Kolar“ Selenča
– KUD „Jan Kolar“ Selenča
– KUD „Mladost“ Bač
– ŽPS UG „Tragovi šokaca“ Bač
– KUD „Petefi Šandor“ Bečej
– KUD „Branko T. Radičević“ Bečej
18:30-19:00h Razgledanje izložbe
19:00-20:00h Zakuska u Svečanoj sali Mesne zajednice

Ovo je četvrta manifestacija, od ukupno 12 (prva u Bačkom Petrovom Selu, druga u Aradcu, treća u Kupinovu), u okviru projekta koji realizuje Fondacija 021 Novi Sad sa partnerima nevladinim organizacijama: CeSER iz Rume, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i KUD Branko T. Radičević iz Bečeja. Planirana je i centralna završna manifestacija koja će biti organizovana u Novom Sadu.

Realizaciju projekta finansijski podržava Evropska Unija (europa.rs); Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs). Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa parolom da je „Vojvodina naša kuća“.

Autor: 021.rs