You are currently viewing U Putincima završeno “Čuvarkućino” putovanje vojvođanskim selima

U Putincima završeno “Čuvarkućino” putovanje vojvođanskim selima

Dvogodišnje putovanje projekta “Čuvarkuća” vojvođanskim selima završeno je u naselju Putinci, u opštini Ruma.

Ovo malo, idilično mesto koje se nalazi u Sremskom okrugu, bilo je poslednje u nizu od 12 sela koje je ugostilo izložbu slika nastalih na likovnoj koloniji koju je Fondacija 021  realizovala u sklopu projekta očuvanja multukulturalne baštine Vojvodine “Čuvaruća”. I ne samo to, ono je, za razliku od svih prethodnih sela, imalo nezavidan zadatak da manifestaciju, koja bi u drugačijim uslovima okupila brojne meštane i goste iz susednih sela, upriliči bez posetilaca i masovnog okupljanja, u skladu sa vanrednim okolnostima usled pandemije virusa Korona. Ovo ipak nije sprečilo vredne i gostoljubive meštane Putinaca da u subotu, 23. maja, svoje selo i njegove specifičnosti predstave u najlepšem svetlu, i tako još jednom dokažu da vojvođanska sela jesu stub multikulturalnosti, tolerancije i očuvanja tradicije.

Tog dana je u prostorijama Mesne zajednice Putinci svečano otvorena izložba slika koje su nastale tokom likovne kolonije na „Salašu 137“ na kojoj su slikari Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Marta Kiš Buterer, Pavel Pop, Đerđi Ačaji, Daniela Morariu, Dominika Morariu i vajar Andreja Vasiljević Baća stvarali na temu multikulturalnosti Vojvodine i vojvođanske kulture. Tokom otvaranja izložbe, direktorka Fondacije 021 Svetlana Tomov osvrnula se na sam projekat “Čuvarkuća” čiji je osnovni cilj promovisanje i isticanje bogate tradicije i starih običaja vojvođanskih sela, te je predsedniku Mesne zajednice Putinci Branku Mandiću uručila skulpturu čuvarkuće kao simbola ovog projekta.

Izložbu slika otvorila je Jelena Arsenović, etnolog – kustos Zavičajnog muzeja u Rumi, koja je naglasila da je multikulturanost brend Vojvodine.

“Po jednom od poslednjih popisa u Vojvodini je izbrojano 27 nacionalnosti i etničkih zajednica i svaka od njih utiskuje sebe i svoje kulturno nasleđe u ovo područje. Upravo ova multikulturalnost je proces koji treba negovati i razvijati i ubuduće zarad generacija koje dolaze”,istakla je Arsenović i dodala da će izložba slika u Putincima biti otvorena do 28. maja u prostorijama Mesne zajednice.

Program kulturne manifestacije “Čuvarkuća” nastavljen je u prelepoj crkvenoj porti pravoslavnog hrama posvećenog Svetom Arhangelu Gavrilu, koji je podignut sredinom 19. veka. Tu je Kulturno-umetničko društvo “Biser” izvelo “Postupaonicu” (poznatu i kao postupovnica, postupanica, postuparnica), folklorni prikaz tradicionalnog vojvođanskog običaja koji se održava kada dete prohoda. Ovaj lep običaj opisala je predsednica KUD-a “Biser” i protinica Jovanka Klincov.

“Kada dete prohodava, sprema se porodična proslava. Tada se umesi pogača koja se, dok je još vruća, pokrije papirom, uvije u beli peškir i stavi u torbicu posebno tkanu za pogaču. Kapija se širom otvori, prostre se ćilim tako da je jedna polovina u dvorišu, a druga na ulici i na sredinu se postavi torba sa pogačom. Dete se vodi da tri puta pregazi pogaču, a kada treći put pregazi krećući se prema ulici, stariji puštaju dete da sa male šamlice izabere jedan od tri predmeta. To može da bude tambura, bič, knjiga, češalj, makaze ili nešto slično, i za šta se dete prvo uhvati, verovanje je da će se time baviti u životu. Ako se uhvati za knjigu, izučiće školu, ako uzme bič, biće domaćin i gazda…Posle toga pogača se vadi iz torbice, lomi se i deli drugoj deci”, objašnjava predsednica KUD “Biser”.

Kako saznajemo, ovo kulturno-umetničko društvo je mlado, postoji svega četiri godine, a već sada okuplja oko pedesetak članova, i to od najmlađe dečije kategorije pa do veteranki, koje čine i pevačku grupu. Upravo je “Biser” nosilac kulturnog i društvenog života u selu, što su članice dokazale i pripremanjem bogate tradicionalne trpeze – našao se tu pasulj sa kiselim kupusom, domaće kiflice, kuglofi, kolači, pite sa sirom i krompirom…

Na prvi pogled, Putinci su tipično vojvođansko selo. Mirno, čisto, lepo i gostoljubivo. Danas u njemu živi oko 2700 stanovnika, a najvećim delom je naseljeno Srbima. Ono što meštani ističu kao najveću prednost i specifičnost ovog sela, jeste njegov izuzetan geografski položaj. Naime, ovo mesto se nalazi u neposrednoj blizini Novog Sada, Beograda, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Inđije, Rume. To ga čini poželjnim mestom za miran, porodični život, što potvrđuje Ana Obradović, članica KUD-a “Biser”.

“Ja sam iz Beograda došla u Putince zbog ljubavi, a ostala sam jer sam se zaljubila u miran seoski život. Suprug i ja imamo tri ćerke i opredelili smo se da ostanemo u Putincima, kako bi one uživale u odrastanju na selu. Ovde je sve mirnije, poznajete ljude sa kojima živite, znate sa kim se deca druže, posle škole deca uživaju u prirodi i zelenilu i koriste blagodeti kojih u gradu nema.”

Kada se govori o istoriji ovog malog sremskog mesta, ono se u istorijskim spisima pominje u 15. veku, a naseljavanje i formiranje današnjeg sela Putinici odvija se tokom 18. veka. Sve do Drugog svetskog rata Nemci su predstavljali većinsko stanovništvo u ovom mestu, o čijem životu svedoči i crkva svetog Ivana Nepomukog. Pored već pomenutog pravoslavnog hrama, upravo je po ovoj crkvi, poznato selo Putinci. Izgrađena u neogotičkom stilu, ona mami poglede slučajnih prolaznika.

Posle 11 sela koje je “Čuvarkuća” obišla tokom dve godine, Putinci su bili poslednja, 12. stanica i pravo mesto za lep završetak projekta. Ovo mesto je dokaz da selo u Vojvodini i dalje živi, bori se za svoj opstanak, brine o svojim meštanima i čuva tradiciju i običaje naroda na ovim prostorima.

Sa Putincima je završen projekat “Čuvarkuća” Fondacije 021, a centralna svečanost na kojoj će kroz dokumentarni film biti predstavljeni rezultati projekta, održaće se 11. juna u Kulturnoj stanici “Svilara” u Novom Sadu.

Realizaciju projekta finansijski podržava Evropska Unija (europa.rs); Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs). Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa parolom da je „Vojvodina naša kuća“.