You are currently viewing U Bačkom Petrovom Selu 26. maja kulturna manifestacija “Čuvarkuća“

U Bačkom Petrovom Selu 26. maja kulturna manifestacija “Čuvarkuća“

Prva kulturna manifestacija pod nazivom „Ćuvarkuća“ biće održana u Bačkom Petrovom Selu u subotu 26. maja, počinje u 10 časova i trajaće do 17h. Manifestaciju organizuje KUD Branko T. Radičević iz Radičevića, opština Bečej.

Manifestacija je kulturno-edukativnog karaktera i ima za cilj da doprinese boljem razumevanju i saradnji različitih nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica Vojvodine, posebno onih koji nisu često vidljivi u javnosti. Posetioci će tokom dana moći da vide izložbu slika, razne rukotvorine i proizvode domaće radinosti, ali i da uživaju u nastupima kulturno-umetničkih društava i lokalnim specijalitetima.

Slike su inače nastale u likovnoj koloniji na kojoj su slikari u autentičnom seoskom ambijentu stvarali na temu multikulturalnosti Vojvodine i vojvođanske kulture. U koloniji, održanoj na „Salašu 137“ učestvovali su slikari Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Marta Kiš Buterer, Pavel Pop, Đerđi Ačai, Daniela Morariu i Dominika Morariu.

Izložba će biti postavljena u prostorijama Mesne zajednice, a otvaranje će pratiti kulturni i zabavni program na Strelištu 1. Organizuje se prodajna izložba rukotvorina i gastronomskih proizvoda, dok će kuvari prikazati svoje umeće u pripremanju nekih od vojvođanskih specijaliteta (kako slanih tako i slatkih) koji će moći i da se probaju.

Predstaviće se takođe lokalna kulturno-umetnička društva i dramske sekcije na mađarskom i srpskom jeziku, a organizovane su i radionice za decu i sportske igre za odrasle.

PROGRAM

10h – Otvaranje izložbe slika nastalih na likovnoj koloniji „Čuvarkuća“
Mesna zajednica, Velika sala, Trg oslobođenja 1

Strelište 1, Petrovoselski put bb

od 10h – prodajna izložba proizvoda domaće radinosti, predstavljanje udruženja žena, zanatlija i njihovih rukotvorina, kao i gastronomskih proizvoda

od 10h – Takmičenje u kuvanju birka paprikaša, riblje čorbe i pravljenju kolača, pored takmičenja i degustacije, planirano je i kuvanje divljači

od 11h – nastupi lokalnih KUD-ova, pevačke grupe, dramske sekcije na mađarskom i srpskom jeziku, predstavljanje romske kulture

od 12h – kreativni rad sa decom

od 11h do 13h – sportske igre

Nakon Bačkog Petrovog Sela, manifestacija „Ćuvarkuća“ će biti održana u još 11 vojvođanskih sela kao deo projekta koji finansijski podržava Evropska unija, a realizuje Fondacija 021 uz podršku nevladinih organizacija CeSER iz Rume, Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i KUD Branko T. Radičević iz Bečeja. Planirana je i centralna završna manifestacija koja će biti organizovana u Novom Sadu.