You are currently viewing Spoj istorije i prirode na kulturnoj manifestaciji „Čuvarkuća“ 8. septembra u Kupinovu

Spoj istorije i prirode na kulturnoj manifestaciji „Čuvarkuća“ 8. septembra u Kupinovu

Kulturna manifestacija „Čuvarkuća“ održaće se u subotu, 8. septembra, u Domu kulture Kupinovo (Đorđa Markovića 2), sa početkom u 14 časova.

Kupinovo je najjužnije naselje u Sremskom okrugu i u celoj Vojvodini uopšte, na obodu Obedske bare, koje odlikuje niz posebnosti i razvojni put sa dugom tradicijom.

Arheolog Petar Odobašić ističe da će međukulturalnost na manifestaciji upotpuniti i učesnici Međunarodnog arheološkog kampa.

„U toku je i peti Međunarodni arheološki kamp u Kupinovu, koji okuplja mlade volontere iz celog sveta, te će posetioci imati priliku da razgovaraju sa gostima iz Meksika, Rusije i drugih zemalja. Oni će nakon manifestacije Srbiju i Kupinovo predstaviti sa svim saznanjima koja steknu i biće ambasadori naše zemlje“, napominje Odobašić.

Kupinovo odlikuje niz posebnosti, poput prve pravoslavne crkve u Vojvodini iz 15. veka, tvrđave Kupinik, potom prve crkve-brvnare. U pitanju je malo selo sa tri pravoslavna hrama i etno kućom, a Odobašić najavljuje da će manifestacija u subotu biti spoj istorije i prirode.

“Uz kulturni sadržaj neizostavan je i deo specijaliteta Kupinova, te će gosti uživati u degustaciji starinskih i pomalo zaboravljenih jela i poslastica, čime će manifestacija biti upotpunjena“, dodaje on.

Posetioce očekuje bogat kulturni program, koji organizuje Fondacija 021. Svečano otvaranje biće upriličeno izložbom umetničkih slika nastalih u koloniji „Čuvarkuća“.

U kulturno-umetničkom programu nastupiće KUD Kupinik, a potom Tamburaška banda Kupinovo.

Udruženje žena Majka Angelina predstaviće tradicionalna jela i recepte: nasuvo valjuške, kolače na kurzovini i salčiće.

Svi koji dođu na ovu manifestaciju, biće u prilici da prisustvuju i izložbi proizvoda domaće radinosti, te predstavljanju udruženja žena, pčelara, zanatlija i njihovih rukotvorina.

Poseban deo manifestacije sledi od 15.30h – izlet do Etno kuće i crkve Svetog Luke.

Realizaciju projekta finansijski podržava Evropska unija (europa.rs); Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs). Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa parolom da je „Vojvodina naša kuća“.