You are currently viewing Reagujmo dok ne bude kasno! Saopštenje za javnost Mreže žena protiv nasilja

Reagujmo dok ne bude kasno! Saopštenje za javnost Mreže žena protiv nasilja

Obraćamo se javnosti potrešene vešću o ubistvu Z.K. (26 god.), koju je u Jagodini na smrt pretukao suprug S.K. (29 god.), dok je njihovo dvoje maloletne dece bilo u susednoj sobi. U 2015. godini, u Srbiji, svake nedelje je jedna žena ubijena od strane muškog člana porodice ili od strane njoj poznatog lica, a strahujemo da je ovaj broj i veći jer nisu svi slučajevi femicida dospeli u medije.

Razočaranje, nevericu i ljutnju izazvala je vest da je jedan od mogućih motiva za ubistvo sumnja na prevaru, izneta u reality show emisiji DNK (TV Pink) u kojoj su ubica i žrtva gostovali pre oko mesec dana. Prenosimo, u pomenutoj emisiji ubijena Z.K., snimljena je s vidnim povredama na licu, svedoče komentari posetilaca internet portala Blica koji je objavio ovu vest. Zašto niko od urednika emisije nije prijavio nadležnim institucijama sumnju da je sada pokojna Z.K. žrtva nasilja, umesto što se, oglušujući se ne samo o novinarsku etiku, već i o zdrav razum, bavio učitavanjem senzacije u muško nasilje prema ženama u svrhu sticanja profita?

Istražujući sadržaj ovih emisija na internet portalu TV Pink o emisiji smo pronašle sledeće: Potraga za istinom i dalje je osnovni lajtmotiv serijala. Sumnje muče mnoge pa je na stotine onih koji čekaju da se njihova priča nađe u emisiji i da se na taj način utvrdi srodstvo ili suprotno, da se demistifikuje nečija prevara. Nije teško shvatiti, ono što autori ove emisije prećutkuju, a to je činjenica da je optužba za prevaru upućena uglavnom ženama. Pregledom DNK emisija dostupnih na YouTube primetno je da se u ovim emisijama pod plaštom novinarstva u karnevalskom stilu publikuju i dramatizuju lična iskustva osoba, da se akteri optužuju za prevaru, promiskuitet i da se naglašavaju informacije koje indirektno upućuju na njihov moral. Dalje, etički i na sve druge načine je nedopustivo da se u ovim emisijama na izjave primoravaju žene koje su bile žrtve (seksualnog) nasilja, a zloupotrebom saglasnosti roditelja, bez zaštite identiteta, snimaju i izlažu javnosti i maloletna deca. Neshvatiljivo i nedopustivo je ne samo emitovanje jedne ovakve emisije na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, već i samo njeno postojanje.

Ovaj slučaj prikazuje kako mediji mogu doprineti obnavljanju i ukorenjivanju predrasuda o muškom nasilju prema ženama. Naime, podržavanjem i isticanjem stava da je žena (nemoralna, promiskuitetna, prevarantkinja) otvara se prostor i publika navodi na stav da je ona svojim ponašanjem provocirala/izazvala/tražila nasilje i sugeriše se da može postojati opravdanje za nasilje. Nema opravdanja za nasilje! Za nasilje je u celosti i uvek odgovoran isključivo nasilnik.

Ne iznenađuje nas činjenica da je u pitanju upravo TV Pink, čiji je voditelj pre nešto više od mesec dana izvršio nasilje nad partnerkom, a potom dobio javni medijski prostor na toj istoj televiziji da opravda, zatraži i dobije podršku za svoje nasilno ponašanje. Televizija Pink, produkcijom emisije DNK, kao i činjenicom da je pomenuti voditelj nastavio sa radom[5], pokazuje visok stepen tolerancije na muško nasilje prema ženama, i spremnost da zarad profita pogazi sve etičke i zakonske norme medijskog izveštavanja.

Dalje, da li su nadležne institucije u Jagodini znale ili mogle imati saznanja o nasilju kome je bila izložena pokojna Z.K. obzirom da se DNK emituje na kanalu s nacionalnom frekvencijom? Ukoliko su nadležne institucije u Jagodini imale saznanja o ovom slučaju, zabrinjavajuća je činjenica da nije usledila reakcija. Naime, 2011. godine u selu Duboka kod Jagodine V.M. (42 god.) bombom je naočigled brojnih svedoka (među kojima je bio i njihov maloletni sin) ubio bivšu suprugu S.B. (41 god.) i sebe. On je dan pre toga izašao iz zatvora gde je bio na izdržavanju kazne zbog nasilja u porodici, potom je bio veštačen od strane nadležnog zdravstvenog centra i procenjen kao bezbedan po sebe i druge. Kada će institucije početi da snose odgovornost za propuste u radu?

Zapanjuje nas normalizacija i brutalizacija nasilja, u koju, kako se čini, Srbija kao društvo nezaustavljivo tone.

Mreža Žene protiv nasilja će se obratiti nadležnim institucijama sa zahtevom da se ova emisija ukine. U međuvremenu pozivamo javnost na bojkot ove emisije kao i svih drugih medija koji neadekvatnim izveštavanjem podržavaju predrasude o muškom nasilju prema ženama. Medije pozivamo da se javno ograde i osude ovakav vid izveštavanja, te da bez odlaganja započnu izveštavanje kojim poštuju dostojanstvo i ličnost žrtava nasilja, te neguju društveno odgovorno i istraživačko novinarstvo. Pozivamo nezavisne institucije: Ombudsmana, Povrenicu za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i pristup informacijama od javnog značaja da se oglase u vezi sa ovim slučajem, a parlament da preispita rad Regulatornog tela za elektronske medije (nekadašnja Radiodifuzna agencija) koji očigledno ne daje nikakve rezultate.

Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više!
Vest preuzeta sa portala Žene protiv nasilja.