You are currently viewing Radionica Let iznad Novog Sada
Let iznad Novog Sada

Radionica Let iznad Novog Sada

Radionica „Let iznad Novog Sada“ održana je u Kulturnoj stanici „Svilara“ u saradnji dece iz dve novosadske osnovne škole, njihovih nastavnica likovne kulture i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Radionicu je organizovala Fondacija „021“ i MultiRadio sa ciljem da se đacima da prilika da čuju i saznaju nove stvari o pticama, prirodi urbanih sredina i njihovoj važnosti, ulozi i zaštiti, jer kada prirodu poznajemo onda je i čuvamo, a time čuvamo i svoje zdravlje, mir, lepotu svog grada, kao i svoju kulturnu baštinu. Učestvovali su đaci iz OŠ „Petefi Šandor“ sa svojom nastavnicom Martom Kiš Buterer i đaci iz OŠ „Ivan Gundulić“ sa svojom nastavnicom Snežanom Mandić.

Radionica Let iznad Novog Sada
Let iznad Novog Sada

Edukativnu radionicu o vrstama ptica koje nas okružuju u Novom Sadu i povezivanjem onoga što one simbolizuju sa karakternim osobinama ljudi, održala je Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. „Koristimo svaku priliku da deo svog znanja prenesemo na sve zainteresovane ljude, ovog puta su to bila deca. Važno je da ako neko nauči nešto više o ptici ili nekom drugom organizmu, tako će naučiti i da voli i da štiti. Znači poenta je da naučimo, zavolimo i onda ćemo sigurno da štitimo ono što volimo. Mi u Društvu puno pažnje posvećujemo radionicama  i edukaciji generalno. Imamo dosta edukativnog materijala koji koriste široj javnosti kao npr. posteri sa vrstama ptica, brošure, aplikacija „Ptice na dlanu“, magazin „Detlić“, onlajn predavanja i radionice i za decu i za odrasle zaljubljenike u prirodu. Uvek smo prisutni da pomognemo savetima i informacijama koje građani traže. Iz godine u godinu, imamo sve veći broj članova, pratilaca i volontera koji učestvuju u raznim akcijama. Ljudi na razne načine doprinose organizaciji i to nas stvarno raduje. “ – rekla je Sandra za MultiRadio.

Nakon priče o rodama, sovama, golubovima, gačcima, vrapcima i mnogim pticama Novog Sada, đacima je usledila likovna radionica. Stvarali su radove na temu ptica uz mentorstvo svojih nastavnica.

Marta Kiš Buterer, nastavnica iz OŠ „Petefi Šandor“ je rekla za MultiRadio: „Kad sam dobila poziv iz Fondacije 021, mene je oduševilo to što su uključili prvo decu i što je radionica povezana sa likovnom umetnošću. Pošto sam član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, dodatno mi se baš dopalo, jer blagodarim saradnju između različitih udruženja, kao što je udruženje za zaštitu ptica i različitih institucija, kao što je Fondacija 021 i ostalih koji su iza tog projekta. Smatram da je veoma bitno da organizuju i podržavaju takve radionice i edukuju decu, i što je jedan od ciljeva ovog projekta i da kroz umetnost oni uvide da ima povezanosti uvek između onog što mi živimo. To su sada, u ovom slučaju ptice, da nešto nauče o pticama i umetnosti. Vidim da su deca oduševljena, zainteresovana. Izuzetno mi je drago što će to izaći ispred javnosti, preko svih medija koje fondacija ima i da će izaći na društvenim mrežama, da će se održati izložba, tako da sve najbolje mogu da kažem.“

Snežana Mandić, nastavnica likovne kulture iz OŠ „Ivan Gundulić“ rekla je da sa svojim đacima često učestvuje na radionicama u „Svilari“. To je komšijska priča, škola je na Podbari, delu Novog Sada gde se nalazi i Kulturna stanica „Svilara“ i dodala – „Radionica o pticama je decu veoma zainteresovala. Rode su nekada bile redovni gosti Almaškoga kraja, ali nažalost u poslednje vreme sve ih je manje. Mi crtanjem i slikanjem želimo da ih ponovo dozovemo u naš kraj. Uključivanje čitave zajednice ide od dece, preko njih uključujemo roditelje, bake i deke. Lampe koje se nalaze u prostoriji (Svilare) smo radili za njen prvi rođendan. Naime, deca su od prirodnih materijala pravila lampe, a zatim je upriličena jedna šetnja pod lampama, šetnja Almaškim krajem. Hteli smo da simbolizujemo saradnju osnovne škole „Ivan Gundulić“ i kulturne stanice Svilara, pa su deca od škole ka Svilari krenuli put Almaškog kraja sa osvetljenim lampama. U izlogu Svilare možete videti jabuke koje smo radili povodom Dana kulturne baštine. Jabuka je simbol Almaškog kraja, jer „alma“ znači jabuka i zato smo odlučili da deca tim povodom oslikavaju jabuke. Ona (deca) su zajedno sa umetnicima imala priliku da se druže toga dana, jer su i umetnici oslikavali jabuke, tako da je sada upriličena izložba ovde u Svilari.“

Radionica Let iznad Novog Sada
Radionica Let iznad Novog Sada

Violeta Đerković, menadžerka Kulturne stanice „Svilara“, za MultiRadio kaže: „Radionica koju sada možete da vidite u Svilari na najbolji način ilustruje ono što je inače zadatak kulturnih stanica, a to je puno uključivanje lokalne zajednice i naravno pre svega njenih najmlađih članova u kulturne aktivnosti i dešavanja kroz kulturne stanice, koje su dobrim delom decentralizovane, ne nalaze se u najužem centru grada gde se tradicionalno nalaze ustanove kulture. Pokušavaju da kulturu dovedu do svih i da je učine pristupačnijom svim članovima svih lokalnih zajednica u našem gradu i onim delovima grada koji su udaljeniji od centra i prigradskim naseljima. Na primer, jedan od rezultata te saradnje, našeg  umrežavanja i načina rada je i realizacija ovog projekta koji se ne dešava samo u Svilari, već će se takođe realizovati i radionica u kulturnoj stanici u Bukovcu.

To je potpuno jedna prirodna saradnja jer je tema kulturne stanice Bukovac ekologija, sa obzirom na to gde se Bukovac nalazi, i odnos prema prirodi koji se kod mladih Bukovčana razvija od njihovih prvih dana, pa tako i u školi. Oni su se već sa zadovoljstvom prihvatili učešće u ovom projektu jer to su načini da se nešto što se inače negde ne bi dogodilo da se u stvari desi, jer ovaj projekat se bani izvanrednom temom i načinom obrade teme. Desio bi se možda negde u centru Novog Sada, a na ovaj način imaju priliku da se uključe i deca iz Bukovca, u nekom narednom koraku nadamo se i deca iz Rumenke, tako da to je ilustracija onoga što mi kao kulturna stanica pokušavamo da uradimo.

Nakon radionice u Bukovcu, možete očekivati vest o izložbi ovih živahnih umetničkih radova nastalih na radionici Let iznad Novog Sada“.

Projekat „Let iznad Novog Sada“ podržala je Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.