You are currently viewing Radionica “Let iznad Novog Sada” održana u KS “Bukovac”
Let iznad Novog Sada

Radionica “Let iznad Novog Sada” održana u KS “Bukovac”

Let iznad Novog Sada
Let iznad Novog Sada

Druga po redu radionica „Let iznad Novog Sada“ održana je u Kulturnoj stanici Bukovac. Učenici OŠ „22. avgust“ imali su priliku da slušaju predavanje o pticama i zatim, da iskažu svoju kreativnu stranu slikajući na zadatu temu.

Radionica za cilj ima da upozna decu sa određenim vrstama ptica, koje su rasprostranjene kod nas, da im približi njihove osobine i da predoči važnost istih, jer svaka životinja ima određenu ulogu u lancu. Organizator iste jeste Fondacija „021“ i MultiRadio.

Predavanje je održao Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Deca su slušala o pticama, kulturi, o jednom gradu, o odnosu čoveka prema samom sebi. Iako pomalo stidljivi, pokazuju poprilično znanje o vrstama ptica, njihovim navikama i karakteristikama.

 Let iznad Novog Sada
Let iznad Novog Sada

Nakon održanog predavanja, učenici su imali priliku, zajedno sa svojom nastavnicom likovne kulture, Svetlanom Matović, inspirisani onim što su čuli, da naslikaju radove, koji će biti izloženi na našem sajtu.

U tome im je dosta pomogao Mladen Lujić, koordinator Kulturne stanice Bukovac, koji nam je rekao nešto više o projektima i radovima Kulturne stanice.

“Kulturna stanica Bukovac, je deo mreže kulturnih stanica pri fondaciji Novi Sad, grad culture 2022. Cilj kulturne stanice je da dodje do decentralizacije kulturnih dešavanja iz centra Novog Sada na obode grada, da manje seoske sredine osete deo kulturnih dešavanja koja su uglavnom vezana za sam centar Novog Sada. Ono što oslikava našu kulturnu stanicu, jeste što zajedno sa osnovnom školom guramo priču o ekologiji. Naredni plan je da aktiviramo lokalnu zajednicu. Da ne čekamo da stignu projekti sa strane, da donesu kulturna dešavanja kod nas, nego da se sama lokalna zajednica uključi u stvaranje i održavanje kulturnih dogadjaja u samom mestu.“, istakao je Mladen Lujić.

Let iznad Novog Sada
Let iznad Novog Sada

Bukovac ima dosta dece koja su rada da učestvuju, samim tim ljudi iz Kulturne stanice se trude da često organizuju edukativne, kulturne i mnoge druge sadržaje, kao što je i ova radionica.

„Mi uvek radimo u kooperaciji sa nekim. Sa udruženjem za Bukovac smo imali organizovanu sadnju sadnica na putu prema Stražilovu. Pre dve nedelje, održana je foto/video radionica, gde su deca učila kako se slika i snima, ali smo i to povezali sa pričom o ekologiji. Takodje se organizuju dečije predstave, koncerti i još mnogo što šta.“, dodao je Mladen.

Projekat “Let iznad Novog Sada” podržala je Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.