You are currently viewing Prepoznati i podržati potencijal ženskog preduzetništva

Prepoznati i podržati potencijal ženskog preduzetništva

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U sredu 12. novembra, u prostoru Radio kafea, je održana tribina “Žensko preduzetništvo”, u okviru redovnih aktivnosti Fondacije 021. Tema je okupila okupila velik broj žena različitih uzrasta, interesovanja, početnog iskustva i znanja ukazujući na potencijal za razvoj Ženskog preduzetništva u Vojvodini. Tribina je pokrenula konkretna, ali i opšta pitanja o položaju preduzetnica, pružila mogućnost da se razmene iskustva i utvrde nedostaci i prepreke preduzetništvu.

Predstavnica Garancijskog fonda Ljupka Bojović Cvejić i predstavnica Erste banke zadužena za mala preduzeća Sonja Konakov Svirčev su govorile o povoljnim kreditnim linijama i programima koji omogućuju razvoj preduzetničkih veština. Istakle su i primere dobre prakse, saradnje i pozvale na učešće u budućim programima. Dugogodišnja, uspešna preduzetnica i ponosna vlasnica brenda Fruškogorski skočko, Mirjana Hemun je predstavila svoj razvojni put, od prvih preduzetničkih koraka do osvojenih nagrada, priznanja i planova za budućnost.

Posetioci tribine su podelili svoje nedoumice, prepreke, dobre i manje dobro iskustvo. I pored raznolikosti u potrebama, mogućnostima, planovima pokazalo se da je nekoliko problema zajedničko svim ženama koje žele da se bave preduzetništvom – nedovoljan broj informacija, edukacija i loš početni položaj žene preduzetnice.

Postoji velik broj administrativnih i pravnih regulativa o kojima žene nemaju gde i kako da se informišu. Državne institucije u velikom broju slučajeva nemaju odgovore ili nisu specijalizovana za ova pitanja, a za pravnike i konsultante je potrebno izdvojiti dodatna finansijska sredstva. Obuke iz oblasti preduzetničkih veština pruža nekoliko ustanova i privrednih aktera, ipak njihov broj je nedovoljan da obuhvati sve one koje bi želele da saznaju više o ovom obliku samozapošljavanja. Takođe, potrebno je osim početnog obezbediti kurseve i za dalje učenje i usavršavanje, kako bi se
žene osetile spremno da svoje zamisli pokrenu. Jedan od čestih problema je samo kreiranje biznis plana. Učesnice i učesnici tribine su se složili da su žene preduzetnice u nezavidnijem položaju u odnosu na muškarce. One imaju manje svojine u svom vlasništvu, u odnosu na muškarce, što im otežava pokretanje posla. Često su zavisne od drugih lica kada žele da pokrenu sopstveni posao.

 

Na osnovu tribine možemo zaključiti da žensko preduzetništvo nije dovoljno podržano u državi i društvu. Preduzetnice ne znaju kome da se obrate ukoliko žele da pokrenu sopstveni posao, odnosno ne postoji “šalter” na koje bi otišle i rešile svoje pravne, administrativne nedoumice i dobile podršku u obliku informacije, saveta, obuke ili podsticaja. Neophodno je prepoznati i podržati potencijal žene za pokretanje preduzeća.

Tekst napisan u okviru projekta „Žensko preduzetništvo“ koji je podržan od Pokrajinskog sekreterijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_facebook][/vc_column][/vc_row]