You are currently viewing Poslovnim umrežavanjem žena do benefita za sve

Poslovnim umrežavanjem žena do benefita za sve

Prvim skupom pod nazivom „Umrežavanjem do razvoja“, koji je održan 4. februara u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu, obeležen je početak saradnje Fondacije 021, Kolping društva Srbije i Unije poslodavaca Vojvodine koje će u budućnosti zajednički realizovati aktivnosti u oblasti ekonomskog osnaživanja i unapređenja položaja žena koje se bave preduzetništvom.

Na prvom sastanku, koji je okupio oko 40 preduzetnica i žena koje tek planiraju da uđu u preduzetničke vode, govorilo se o značaju umrežavanja koje može da bude od pomoći daljem unapređenju položaja žena u preduzetništvu, a takođe je predstavljen program podrške za preduzetnice sa teritorije Vojvodine. Prisutne učesnice su imale priliku da diskutuju o ključnim preprekama i potrebama žena u preduzetništvu, ali i da čuju koje su mogućnosti za promenu trenutne situacije.

Kako je na početku skupa istakla direktorka Fondacije 021 Svetlana Tomov, ova organizacija se od 2014. godine zalaže za poboljšanje položaja žena i njihovo ekonomsko osnaživanje, i to kroz okupljanje, edukaciju, informisanje i umrežavanje preduzetnica, kao i poboljšanjem slike o ženi u medijima.

„Najznačajniji rezultat za nas je to što smo omogućili poslovnu saradnju preduzetnica koje su se u ovom klubu upoznale, što smo stvorili prostor da se mogu obratiti jedna drugoj za poslovni savet i doprineli njihovom većem samopouzdanju i informisanosti, što sve doprinosi njihovom uspešnijem poslovanju” – istakla je Tomov, te izrazila uverenje da će Fondacija 021 umrežavanjem sa Kolping društvom Srbije i Unijom poslodavaca Vojvodine, odnosno Sekcijom za razvoj ženskog biznis liderstva, uspeti da unapredi prostor za umrežavanje žena u preduzetništvu i biznisu.

„Verujem da ćemo koristeći resurse sve tri organizacije uspeti da podignemo lestvicu na kojoj se nalazi žensko preduzetništvo i da doprinesemo unapređenju i razvoju istog. Sve tri organizacije imaju svoje članice i tako se na još jedan način umrežavamo, a sa svojim aktivnostima komplementarne smo sa drugim organizacijama koje se takođe bave ženskim preduzetništvom i preduzetništvom uopšte”, objasnila je direktorka Fondacije 021.

Skup je okupio žene koje se, između ostalog, bave poljoprivredom, ekonomijom, obrazovanjem, menadžerstvom, organizacijom, kreativnim i ručnim radovima, a svaka od njih je imala priliku da popuni anketu o realnim potrebama žena u poslu, te će se u skladu sa dobijenim rezultatima realizovati naredne diskusije i radionice.

Kolping društvo Srbije, kao jedna od karika u ovom lancu tri organizacije koje će ubuduće raditi na osnaživanju žena i razvoju njihovog biznisa, stavlja akcenat naekonomsko i socijalno jačanje žena na području Vojvodine. Kroz svoje edukativne i finansijske programe, Kolping pruža resurse od presudnog značaja za pokretanje i razvoj ženskog preduzetništva. Na sastanku je ispred Kolpinga govorila Slavica Ranisavljev Kovačev, koja se osvrnula na neophodnost podrške za preduzetnice.

„Ušli smo u ovu ideju o umrežavanju sa željom da napravimo veći uticaj i promenu u zajednici, jer verujemo da je to moguće jedino ukoliko zajedno radimo. Ideja je da se međusobno podržimo, da u to uključimo informisanje, edukaciju i finansijsku podršku – da nudimo čitav paket mogućih usluga koje su usmerene isključivo ka ženama i koje im pomažu da se osamostale, osnaže i nadalje razvijaju svoje biznise” – kazala je Slavica, podsetivši da Kolping društvo Srbije nudi beskamatne pozajmice, a poslednji konkurs traje do 31. marta.

„Ukoliko ste žena i imate preduzeće koje funkcioniše duže od godinu dana javite nam se da vidimo da li možemo da vas podržimo na finansijski ili neki drugi način” – pozvala je sve preduzetnice Slavica Ranisavljev Kovačev.

Unija poslodavaca Vojvodine (UPV) broji oko 28 hiljada članova, a u okviru UPV-a od 2017. godine deluje Sekcija za razvoj ženskog biznis liderstva sa zadatkom da podrži učešće žena u preduzetništvu, upravljanju kompanijama i javnim poslovima. Upravo je aktivnosti Sekcije preduzetnicima na sastanku predstavila Marija Srdić, koja je tom prilikom iznela zvanične podatke o tome kako u proseku izgleda jedna preduzetnica, kakvo preduzeće vodi i sa kakvim preprekama se suočava.

Kako je istakla direktorka UPV-a Miljana Stojšić-Stojanovska, umrežavanje ove tri organizacije koje dele iste vrednosti, jeste primer i za same preduzetnice kako ono može da donese benefit i odlične rezultate.

„Drago nam je što smo pronašli organizacije koje na temu ekonomskog osnaživanja razmišljaju na isti način kao mi. Želimo da to bude suštinsko ekonomsko osnaživanje, da radimo zaista prave projekte prvo ovakvog umrežavanja i podele iskustava, ali i da radimo na edukativnim radionicama gde bismo sva ona znanja za koja smo svi zajedno utvrdili da nedostaju preduzetnicama, mogli da pružimo ove godine. Smatram da će to biti fantastičan impakt na njihovo poslovanje, jer tačno znamo iz naših iskustava šta je ono što preduzetnicama fali i šta su to slabe tačke” – napomenula je Miljana.

Ove tri organizacije kroz zajedničko delovanje žele da doprinesu stvaranju otvorenog prostora za umrežavanje žena u preduzetništvu, za aktivnu diskusiju, sticanje praktičnih znanja i veština koje će ženama omogućiti da steknu realnu sliku o preduzetništvu, ali ih i osnažiti da dalje razvijaju svoje potencijale u biznisu. Upravo zbog toga će fokus budućih aktivnosti biti na razmeni znanja između žena sa višegodišnjim iskustvom i onih koje tek ulaze u sferu preduzetništva, kao i na razvoju ličnih veština koje su posebno važne za osnaživanje žena.

Tako je, kao nastavak započetih aktivnosti, u planu da se u martu organizuje trening za prodaju (praktične radionice o tehnikama i veštinama prodaje, pregovaranja i zaključivanja posla), zatim slede radionice o finansijskom vođenju poslovanja, kao i digitalnom marketingu.

„Organizovaćemo i slične susrete koji će za teme imati i očuvanje mentalnog zdravlja, brigu o sebi, povećanju samopouzdanja, poslovnu komunikaciju i slično.  Sve ove aktivnosti pratiće i serija podkasta sa ličnim primerima i pričama preduzetnica koji će biti emitovani na MultiRadiju i deljeni kao priče na sajtu i društvenim mrežama. Sigurna sam da će se na ovaj način podići motivacija i informisanost kod žena” – kazala je direktorka Fondacije 021 Svetlana Tomov.

Skup „Umrežavanjem do razvoja” podržao je Razvojni fond AP Vojvodine i predstavnica fonda Jelena Trenkić. Ova organizacija nudi vrlo povoljne i pristupačne kreditne linije o kojima više možete pročitati ovde.

Fondacija 021 se zahvaljuje Razvojnom fondu AP Vojvodine na podršci i pomoći u realizovanju prvog sastanka namenjenog ženama preduzetnicama.  

Takođe se zahvaljuje svim učesnicama skupa i poziva ih da i dalje prate aktivnosti Fondacije 021 na društvenim mrežama i sajtu, te da iskoriste sve dostupne mogućnosti.