You are currently viewing Otvoren konkurs za 9. Festival mini filma

Otvoren konkurs za 9. Festival mini filma

18

Filmovi se mogu slati do 26. Novembra, a festivalsko veče će se održati 4. Decembra

Pozivamo vas da učestvujete na Festivalu mini filma, koji se po 9. put organizuje u Novom Sadu. Organizator Festivala je Fondacija 021, a ovogodišnja tema je –“ ZID”.

Najpoznatiji zidovi kroz istoriju su Zid plača, Veliki kineski zid,Berlinski, Hadrijanov zid…
Zidovi su lepi ili ružni, novi ili stari, visoki, niski, široki, zidovi se grade, ruše, preskaču, potkopavaju, probijaju … Zid može biti u samom čoveku. Može da deli dobro od lošeg.

Šta još može biti ZID?
Na zid se možeš nasloniti, može se preskočiti, možda zaobići, udariti glavom u zid …
Zid se može srušiti.
Na zidu se pišu grafiti.
Zvučni zid!
Zid ćutanja!

Šta je za Vas zid kao simbol?

Da li zidati nove ili rušiti postojeće?
Gde je Vaš zid, Vaša granica … moralna, ili neka druga?

Festival mini filma Vam pruža mogućnost da izrazite svoje mišljenje u vezi sa zidom, bilo kojeg, bilo kakvog, moralnog ili materijalnog, stvarnog ili imaginarnog …
Srušiti ili graditi, pitanje je na koje očekujemo Vaše filmske odgovore!

Konkurs ima dva jasna uslova – film ne može biti duži od 3 minuta i mora biti autorski rad. Prihvataju se filmovi koji su snimani različitim uredjajima (mobilni telefon, kamera, fotoaparat) i filmovi različitih žanrova i estetike.

Festival mini filma je takmičarskog karaktera, a celokupan program sadrži i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa.
U takmičarsku selekciju biće odabrano 10 radova, koji će zatim biti postavljeni u celosti na internet, gde će publika moći da glasa za njih, film sa najviše glasova će dobiti Nagradu publike. Odabranih 10 radova će tokom festivalske večeri ocenjivati i žiri sastavljen od poznavaoca filmske umetnosti, dodeljujući Nagradu za film koji je najbolje ekranizovao temu “ZID”. Festival mini filma I ove godine dodeljuje posebnu Nagradu za film koji podstiče afirmaciju žena, a koju će dodeliti aktivistikinje Fondacije 021. Nagrade za tri odabrana filma će biti u skladu sa dosadašnjom tradicijom (putovanja, kamere i sl), dok će svi učesnici biti gosti postfestivalske žurke – druženja uz filmsku muziku.

Ove

Filmove u .avi formatu možete da donesete na adresu Svetozara Miletićeva 45, Novi Sad ili postavite na Internet. Ukoliko se odlučite da postavite na Internet:
potrebno je da se ulogujete na Dropbox.com, unesete email (konkurs.fmf@gmail.com) i lozinku (festivalminifilma) prevučete sa vašeg kompjutera film u folder po imenu “Radovi za 9. Festival mini filma”
pošaljite nazivom filma koji ste postavili vaše kontakt podatke (ime, prezime, kontakt telefon ili email adresu) na email-a fmf@021.rs
Ove godine u sklopu 9.Festivala mini filma organizovaće se radionica koja ima za cilj edukaciju o osnovnim elementima kinematografije (o radionici I načinu prijave za radionicu,više pogledajte OVDE)

Rok za dostavu radova je 26. novembar dok će sam Festival mini filma biti održan 4. decembra.
Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Uprave za kulturu Grada Novog Sada i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Prvi Festival mini filma održan je 23. oktobra 2007. u Radio kafeu u Novom Sadu. Na festivalu je učestvovalo 15 filmova različitih stilova i žanrova, među kojima su bili radovi eminentnih umetnika Želimira Žilnika, Nikole Džafa, Dragana Živančevića i Ivane Inđin, koji su svojim učešćem podržali Festival, ali i neafirmisanih autora. Tadašnja tema festivala je bila: Novi Sad. Ona je i danas aktuelna, ali nije obavezujuća. Projekat promoviše i afirmiše savremeno umetničko stvaralaštvo u formi kratkog filma do tri minuta na društveno angažovane teme. Filmovi pokazuju, ukazuju i rasvetljavaju probleme koje imaju građani/ke u društvu.

Sva svoja pitanja i nedoumice možete razrešiti tako što ćete pisati na fmf@021.rs.