You are currently viewing Otvara se Mamarijum, prvi klub za novosadske mame

Otvara se Mamarijum, prvi klub za novosadske mame

U ponedeljak, 19. oktobra u 18 časova u ulici Miše Dimitrijevića 87 biće otvoren „Mamarijum“, prvi novosadski klub za mame.
„Mamarijum“ je zamišljen sa ciljem da se olakšaju teškoće i nedoumice sa kojima se žena suočava od trenutka kad se odluči za majčinstvo, u periodu trudnoće, kao i neposredno posle porođaja pa nadalje.
Ono što je evidentno po mišljenju organizatorki ovog kluba, je činjenica da Novom Sadu pa i šire, nedostaje prostor koji bi bio usmeren na mame, gde bi mogle da se druže, razmenjuju iskustva, stiču znanja i veštine koje bi im pomogle da što prijatnije i bezbrižnije provedu dane majčinstva, kao da i svom detetu obezbede optimalnu negu i za razvoj stimulativno okruženje, rekla je za 021 Tamara Josić Šolar, jedna od organizatorki „Mamarijuma“.

„Osmislile smo prostor koji je projektovan sa velikom prostorijom u kojoj će se održavati radionice, predavanja, vežbe za mame i tri manje prostorije, koje su prostor za druženje, osmišljene kao prijatne sobe, gde mama koja je na porodiljskom odsustvu, i nema nekog da joj pomogne sa detetom, može da dovede bebu, druži se, čita, razmenjuje iskustva, ili se informiše o nekom problemu koji joj je trenutno aktuelan. Obezbeđen je prostor za povijanje beba, mesta gde deca mogu bezbedno da se igraju, da se beba podoji ili nahrani, bez organizacionih problema koji mogu da se dese kad je u gradu, ili u šetnji“, rekla je ona za 021.

Prema njenim rečima, pored navedenog, poenta je takođe u druženju žena koje su u sličnoj životnoj situaciji, sa kojom se prvi put susreću, kad nemaju adekvatan izvor informacija koji mogu kritički da izanaliziraju, i da samim procesom edukacije postanu sigurnije u sebe kao majke, a samim tim i srećnije i zadovoljnije.
Aktivnosti koje se u „Mamarijumu“ planiraju su vežbe za mame, na koje mogu da povedu bebe, tako da nisu sprečene u brizi o svom telu i vraćanju u formu, iako imaju bebu koju nikom ne mogu da ostave.

Zatim predavanja i radionice sa patronažnom sestrom za trudnice, kojom bi se sticala znanja o trudnoći koja nisu pokrivena u klasičnoj školici za trudnice; predavanja i radionice fizioterapeuta iz dečije bolnice kojom bi se sticala znanja o pravilnom motoričkom razvoju deteta; znanja o ishrani beba, dojenju, posete dečijeg stomatologa, radionice sa psihologom i za mamu, a i za dete ako postoji potreba; poseta logopeda koji bi edukovao o pravilnom razvoju govra i sve što je značajno za prve dane nakon rođenja deteta.Akcenat je na stručnim, sertifikovanim predavačima koji će dati informacije u skladu sa strukom, primenjive u svakodnevnom životu, oslobodjene predrasuda i „bapskih priča“.Organizatorke ovog kluba za mame su Tamara Josić Šolar, koja je po zanimanju lekar, Miljanea Lekić-Jovanović, koja je farmaceut i Tatjana Ristić, koja je takođe medicinski radnik. Informacije o „Mamarijumu“ možete potražiti na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici. (Gordana Ćosić)