You are currently viewing Održana izložba „Evropa u mojim mislima“ u Čurugu

Održana izložba „Evropa u mojim mislima“ u Čurugu

Izložba slika troje umetnika povezanih zajedničkom idejom „Evropa u mojim mislima“ održana je u Čurugu. Predstavljena su tri autora: Marta Kiš Buterer, Pop Pavel i Đorđe Kovačev, u čijoj galeriji je izložba i postavljena.

 

Marta Kiš Buterer, koja se u svom radu oslanja na tradiciju, navodi da je imala razne asocijacije na temu izložbe: „Utkala sam, da tako kažem, vretena za vunu iz raznih delova Evrope i simbolično sam predstavila mit o Evropi koja je bila zatočena na leđima Zevsa pretvorenog u bika. Takođe su u delu ostale utkane i sve misli i asocijacije koje sam imala prilikom rada“. „Bilo bi lepo da u budućnosti više umetnika učestvuje na ovakvim izložbama, a ne samo da izlaže individua kao individua. To je zapravo bogatstvo ove izložbe što izlaže više nas koji smo različiti kao umetnici, kao što je bogatstvo Vojvodine u raznolikosti“, kaže Marta Kiš Buterer za 021.

 

Vojvodina je Evropa u malom, ukazuje Đorđe Kovačev. „Ja sam živeo u Beču, svirao i putovao po Evropi, ali za mene je Evropa ono što sam kod kuće doživeo. Sve te kuće, sav taj nameštaj, sve je to jedna vrlo rečita priča o kulturi svih naroda koji ovde žive. Znam da kad sam otišao u Beč ništa mi tamo nije bilo strano, osećao sam se kao kod kuće“, priča Kovačev.”

 

Pop Pavel, koji u svom trenutnom radu daje omaž poznatim umetnicima – koristi dela Pikasa, Dalija, Leonarda i drugih, kao predložak za stvaranje novih kompozicija, kaže da se nada da je ovo inicijalna kapisla i da će se ideja razviti dalje kako bi se male sredine više povezale. „Tema su mi veliki slikari i njihova dela, omaž skoro svim velikim evropskim slikarima. Ova slika pored nas je doduše Amerikanac – Džekson Polok, ali nek i Amerika dođe malo u Čurug“, rekao nam je Pop Pavel.

Da će se ideja nastaviti, potvrđuje Jovana Kolundžić iz Fondacije 021. Prema njenim rečima, želja je da se podstakne decentralizacija umetnosti, da se kulturni sadržaji visokog umetničkog dometa dovedu i u mala mesta koja nisu često izložena takvoj vrsti umetnosti, kao i da se osnaži multikulturalnost kojom je Vojvodina definisana, a na čemu zapravo i cela ideja Evrope počiva. Kako kaže, Fondacija 021 nastaviće da se bavi ovakvim temama i u budućnosti.

Vest preuzeta sa portala 021