You are currently viewing Naša najtalentovanija čelistkinja Irena Josifovska (19) iz Novog Sada moraće da se vrati sa prestižnih studija iz Nemačke jer nije dobila obećanu pomoć

Naša najtalentovanija čelistkinja Irena Josifovska (19) iz Novog Sada moraće da se vrati sa prestižnih studija iz Nemačke jer nije dobila obećanu pomoć

Na jednu od najboljih akademija „Hochschule für Musik“ iz Detmolda, Josifovska se upisala kao prva na listi, uz obećanje Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu da će joj pomoći sa neophodnih 6.000 evra koliko joj je potrebno za školu i život.

„Konkurisala sam u Fondu za talente i rekli su mi da će u prvoj nedelji oktobra sve biti rešeno. Onda smo dobili informaciju da će mi uplatiti pola iznosa, da bi posle rebalansa pokrajinskog budžeta saopštili kako para uopšte nemaju, a ja sam već otišla u Nemačku na studije“, kaže ona.
Josifovska je dobila priliku da ode u Detmold na osnovne studije kod jedna od najboljih profesorki violončela. „Oba roditelja su mi prosvetni radnici u muzičkoj školi i nemaju novca da finansiraju moje studije. Trenutno mi nekako pomažu, ali akon se ništa ne promeni i ne dobijem podršku, moraću, uskoro da se vratim kući“, kaže Josifovska.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić kaže da joj je nakon rebalansa pokrajinskog budžeta u Fondu za talente ostalo svega 40 dinara.“Hteli smo da joj pomognemo prilikom dodatnog usavršavanja i još uvek to želimo, ali sada para nemamo. Sledeći konkurs je već u januaru i može da se javi. Irena je malo duže sakupljala dokumentaciju te smo tu možda izgubili dragoceno vreme“, dodaje ona.
Josifovska je osvojila nekoliko desetina nagrada i redovno je birana za najperspektivniju mladu umetnicu. Osvojila je oko 45 najviših nagrada i priznanja na raznim takmičenjima, kao što su međunarodna takmičenja „Dotzauer“, u Nemačkoj, „Herann“, u Češkoj, međunarodno takmičenje u Liezenu, Austrija, „Petar Konjović“, „Beogradski podijum mladih talenata“, itd. Četiri puta je bila „Laureat“ i dobitnica „Specijalne nagrade međunarodnog žirija“ na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije.
U martu je prvi put nastupila na velikom konkursu za violončelo u Beogradu, kao najmlađa učesnica i i jedina iz Srbije u velikom finalu odnela nagradu publike i nekoliko specijalnih nagrada. Na internacionalnom festivalu u Španiji je osvojila prvo mesto, zatim na jednom od najvećih festivala u Evropi, ISA, U Austriji je svirala sa najvećim svetskim imenima muzičke scene. Usledila je i turneja sa nacionalnim orkestrom iz Italije, a nedavno je u Nemačkoj odabrana da među sedam najboljih čelista iz celog sveta svira na završnom koncertu solo sa orkestrom.
Podsetimo da Sekretarijat za sport i omladinu nije jedini koji finansijski trpi. Naime, Republika je početkom oktobra odbila da Pokrajini prebaci 4,4 milijarde dinara neophodnih za redovan rad, zbog čega je Pokrajinska vlada bila prinuđena da sprovede rebalans budžeta i znatno smanji sredstva u svim sekretarijatima. Kako je politika uticala na ove štetne uštede u Vojvodini čitajte u našem tekstu

Gorica Nikolin – gorica@021.rs