You are currently viewing Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, a 24. oktobra se obeležava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke. Ovog meseca, a posebno danas se javnosti skreće pažnja na rasprostranjenost raka dojke, podiže se svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti. Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rak dojke je i najsmrtonosnija vrsta kancera kod žena u Evropi i svetu. Najčešće pominjani faktori rizika za nastanak ove bolesti su – nasledne predispozicije, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd. Ipak, trenutno ne postoji dovoljno znanja o uzrocima usled kojih nastaje rak dojke, stoga je rano otkrivanje najbolji vid kontrole. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće.
Prema analizama Instituta za javno zdravlje Srbije, žene kod nas imaju srednji rizik obolevanja i visok rizik umiranja od karcinoma dojke u odnosu na Evropu. U zemljama u razvoju, kao što je Srbija se beleži veći broj smrtnih slučajeva žena obolelih od raka usled nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Svake godine se kod nas registruje oko 4600 novoobolelih žena od karcinoma dojke, a oko 1600 žena izgubi život. Zbog nedovoljne zdravstvene prosvećenosti, više od dve trećine žena javljaju se lekaru kada je bolest već uznapredovala i kad je lečenje teško i neizvesno. Stoga je obeležavanje 23. oktobra od izuzetne važnosti za građanke Srbije.
Pored redovne kontrole, stručnjaci savetuju da budete fizički aktivni, da se zdravo hranite i regulišete telesnu težinu. Izbor životnih navika igra ključnu ulogu za zdravlje grudi svake žene.