You are currently viewing Kako da se žene preduzetnice pravno zaštite?

Kako da se žene preduzetnice pravno zaštite?

Žena koja se bavi preduzetništvom treba da vodi računa i o često zanemarenoj, ali ne i bezazlenoj pravnoj preventivi.
Advokatica Jelena Nikolić kaže da žene treba da ojačaju svoj pravni imunitet, čime god da se bave i da zaštite intelektualnu svojinu. Zbog nelojalne konkurencije važno je zaštititi svoj logo, naziv firme, patent i dizajn, na osnovu Zakona o zaštiti intelektualne svojine, napominje ona.

“Kada u neki posao krećete i imate svoj zaštitni znak i logo, obavezno ga zaštitite pred Zavodom za industrijsku svojinu. Kada sva vaša snaga i utrošena energija na ono što radite krene u dobrom pravcu, a onda se posle nekoliko meseci pojavi neko sa istom pričom i počne da vas ometa u daljem razvoju, tek tada osetite posledicu neadekvatne reakcije u startu”, kaže ona za 021.

Dodaje da se zaštita dobija preko tržišne inspekcije gde postoji Odeljenje za zaštitu intelektualne svojine u relativno kratkom periodu sa boljim efektima nego u sudskim sporovima koji predugo traju.

Direktorka „Auto-tehnike“ koja se bavi tehničkim pregledom i osiguranjem vozila Gordana Drageljević kaže da samo jedan propust može da utiče na čitav tok jedne firme. Kako objašnjava, važnost pravne preventive naučila je na osnovu sopstvenog iskustva i greške, te je zbog propusta oko pravnih stvari vezanih za lokaciju bilo upitno da li će njena firma opstati.

“U onom trenutku kada je firma trebalo da raste, da se razvija, da ne dozvolim da nas konkurencija pregazi, što se kasnije i desilo zbog toga, nije moglo da se uradi jer tada nismo imali pravnu osnovu i dozvolu, samo zbog jedne greške. Onog trenutka kad stanete, stagnirate, počinjete da padate. To propuštanje je obeležilo moju firmu, mi i dalje radimo uspešno, ali i dalje imamo isti problem”, napominje ona i dodaje da je za jednu firmu početak svega poslovna korespodencija koju treba temeljno voditi.

Drageljević zbog toga ističe važnost obraćanja pažnje na sve pravne stvari i navodi da je potrebno birati prave saradnike.

Pedagoškinja Marija Murinji kaže da je važan mentalno emocionalni odnos preduzetnice prema firmi i da je preventiva posao, a sve ostalo posledica, jer je početni korak ključan. Ona dodaje da firmu treba tretirati kao živo biće u koje se ulaže vreme i novac i da je zato bitno da se na vreme osmisle svi segmetnti i sve stavi na papir.

Tribina o pravnoj preventivi održana je u Radio kafeu. Fondacija 021 u okviru „Ženskog preduzetničkog biznis kluba“ organizuje okupljanja na kojima preduzetnice imaju priliku da se međusobno upoznaju i povežu, razmene iskustva i znanja i ostvare poslovne kontakte.

Autor: Suzana Stojićević