You are currently viewing FOTO: Predstavljeni najuspešniji EU projekti iz Vojvodine

FOTO: Predstavljeni najuspešniji EU projekti iz Vojvodine

Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“, na kom su predstavljeni najznačajniji aktuelni projekti koje u Vojvodini finansira Evropska unija, održan je u Zrenjaninu zajedno sa tradicionalnom manifestacijom „Evropsko selo“.

Na Sajmu EU projekata predstavljeno je tridesetak projekata u čijoj realizaciji u ovom trenutku aktivno učestvuje Evropska unija, a čija je vrednost više stotina miliona evra.

Jedna od organizacija bila je i Fondacija 021, koja je predstavila projekat „Creating a New Public View on Women“ koji finansira EU – European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR), ali i druge aktivnosti.

Sajam je protekao u znaku obeležavanja desetogodišnjeg članstva u Evropskoj uniji koje ove godine proslavlja Rumunija, a sa kojom Srbija sarađuje kroz projekte prekogranične saradnje. Zato je, ove godine, jedan od organizatora Sajma EU projekata, pored Delegacije EU u RS, Kancelarije za EU integracije u Vladi RS, Grada Zrenjanina bila i Ambasada Republike Rumunije.

 

„Danas zajedno proslavljamo evropski duh Zrenjanina. Pozivam građane da što bolje upoznaju Evropsku uniju jer je ona budućnost Srbije“, rekao je vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da je naša zemlja uvek bila deo Evrope i da u kulturnom i istorijskom smislu pripada Evropi. „Evropska unija, organizacija koja je donela mir i stabilnost u Evropi, danas je najbolje mesto za život i rad. Zato je Srbija na evropskom putu“.

Posetioci Sajma su imali prilike da vide brojne projekte prekogranične saradnje sa Rumunijom kojima uspešno rukovodi Kancelarija za EU integracije, a koji se odnose na saradnju u oblasti turizma, prevencije od poplava, osnaživanja preduzetnika iz banatskih opština. Evropska unija je uložila znatna sredstva u pomoć poplavljenim područjima i ova podrška će se nastaviti u narednoj fazi i u vojvođanskim opštinama u kojima će se raditi na prevenciji od poplava.

 

Ministarstvo kulture i informisanja predstavilo je svoj projekat rehabilitacije manastira i tvrđave u Baču i izgradnje tzv. „difuznog muzeja“ u ovoj opštini, koji sprovodi uz podršku EU. Posetioci su još mogli da se upoznaju i sa brojnim projektima iz sfere socijalne inkluzije, posebno podrške deci predškolskog uzrasta, romskoj populaciji, izbeglim i raseljenim licima.

Zrenjaninci su imali prilike da vide i dve izložbe o Evropskoj uniji. Izložba „Sve ujedinjenija EU“, postavljena u holu Skupštine grada, na 14 panela pruža istorijski prikaz razvoja evropskih integracija od potpisivanja Rimskih ugovora do izazova sa kojima je Evropa suočena danas. Druga izložba, postavljena u hali Medison je pregled odabranih fotografija koje predstavljaju uspešne priče o saradnji Srbije i EU i prenosi poruke o zajedničkim vrednostima u raznim oblastima života – od obrazovanja, preko ekologije do kulture.

 

Autor: Euteka/021