You are currently viewing Fondacija 021 uručila pomoć za Inkluzivno edukativni salaš „Filipus“ u Šajkašu

Fondacija 021 uručila pomoć za Inkluzivno edukativni salaš „Filipus“ u Šajkašu

Fondacija 021 uručila je flaše sa sifonom za soda vodu, kupljene tokom višemesečne humanitarne akcije građana za Inkluzivno edukativni salaš „Filipus“ u Šajkašu.

Tom prilikom, sakupljeno je 129.000 dinara, od kojih je kupljeno 1.000 flaša. Pored toga, jedan građanin podstaknut akcijom Fondacije, samostalno je sponzorisao i kupio još 3.000 flaša.

Ovaj salaš je adresa gde mladi sa invaliditetom, deca iz redovnih škola, njihovi roditelji, prijatelji i profesori, uz druženje sa životinjama, pre svega kroz terapijske aktivnosti sa konjima, provode kvalitetno slobodno vreme, uz brojne aktivnosti.

Fondacija 021 pokrenula je akciju i na ovaj način pomogla socijalnom prеduzеću „Sodara Filipus Šajkaš“, da proširi svoje kapacitete i radno angažuje što više mladih sa smetnjama u razvoju. Cilj je bio da im se kupi što više flaša, da bi se proizvodnja i plasman značajno popravili.

Humanitarac Miodrag Blizanac koji je osmislio čitav koncept društveno korisnog salaša, zahvalan je građanima što su s odazvali na akciju Fondacije 021 i novčanom uplatom pomogli, čime će im znatno olakšati nihov dalji razvoj.

„Ovo će nam veoma značiti, angažovaćemo što više mladih sa invaliditetom i obezbediti im džeparac i plate. Nabavili smo prostor i planiramo na jesen da otvorimo u Ulici Matice srpske 8 lokal u kojem ćemo zaposliti još mladih. Povezali smo se i sa Novosadskim noćnim bazarom, imaćemo zajedničke akcije, zaista nam se dosta ljudi javilo. Na salašu nastavljamo da organizujemo terapeutsko jahanje, školu u prirodi do petog razreda osnovne. Nedavno smo osvojili prve tri nagrade sa „Teatrom dobrih vibracija“, na pokrajinskom takmičenju. Zaista je poseban osećaj kada u konkurenciji od 100 škola u celom gradu, naši klinci sa invaliditetom uzmu prve tri nagrade. Imamo konstantne aktivnosti i zato nam znači podrška“, objašnjava on.

Kako dodaje, njegova misija jeste da stalno radi na vidljivosti dece sa invalititeom i smatra da se stvari polako menjaju. „Sve ovo polako postaje priča koja se širi. Decu postaju vidljiva. Međutim, učimo ih da i oni pomažu drugima. Tako su na Novosadskom maratonu oni delili vodu koju su proizveli sami i to je jedinstven osećaj. Oni su bili ti koji su drugima poklanjali. Naišli su na lepu reakciju, niko ih nije odbio, osetili su se korisnim, jer je to njihovih ruku delo“, dodaje ovaj humanitarac.

Na salašu u okviru Udružеnja građana „Vеra Ljubav Nada“, mladi sa invaliditetom mogu da pohađaju i druge aktivnosti, kao što su Hor Ison, Teatar dobrih vibracija, radionica Dar, Konjički klub Filipus, pesnička sekcija, a organizatori su dvе manifеstacijе: Mеđunarodnog inkluzivnog fеstivala Hearts in harmony i Šajkaške Zimnicijade.

Svе ove aktivnosti vodе ka jеdnom cilju, a to jе da Inkluzivno edukativni salaš „Filipus“, na kojem rеalizuju najvеći broj aktivnosti, u potpunosti oprеme i prilagode prvеnstvеno mladima sa smеtnjama u razvoju i mladima koja izlazе iz sistеma socijalnе zaštitе, kako bi u ovom prostoru boravili, radili i živеli. Zbog toga je naophodna kontinuirana podrška, što je Fondacija 021 prepoznala kao važnost.

Fondacija će nastaviti i dalje da podržava akcije Filipusa.