You are currently viewing Fokus: Verujemo u male korake koji nose veliku promenu

Fokus: Verujemo u male korake koji nose veliku promenu

Svaka dobra promena u društvu počinje od pojedinca, ako se on promeni na bolje, menja se i celokupno društvo, kažu iz Fokusa, nevladine organizacija koja se bavi podsticajem sveobuhvatnog razvoja društva u celini, ali i njegovih pojedinačnih segmenata.

Fokus je osnovan 2004. godine od strane Erola i Tanje Ilijazović, u cilju pružanja pomoći mladima, porodicama, pripadnicima različitih zanimanja i drugih socijalnih grupacija i kategorija.

„Nažalost, sve je veće prisustvo narkomanije, side, nasilja, depresije, različitih problema u porodici, korupcije. Problemi su tako veliki da već duže vreme državne ustanove ne mogu same da se izbore s njima“, kaže Tanja Ilijazović i dodaje da je zbog toga potrebna inicijativa celokupnog društva.

Svoj rad sprovode kroz organizovanje predavanja, konferencija, seminara, tribina, kurseva, klubova, letnjih kampova, višednevnih ekskurzija, sportskih, muzičkih, multimedijalnih i drugih kulturnih manifestacija.

„Fokus pruža savetodavnu pomoć mladima, odraslima, porodicama, organizuje preventivnu edukaciju mladih u srednjim školama, izdaje različita medijska izdanja kao sto su časopis za studente Vox, knjige, brošure, filmove, multimedijalne prezentacije“, izjavila je Ilijazović i dodala da imaju kontinuiranu saradnju sa sličnim organizacijama iz zemlje i inostranstva.

Iako društvena situacija u kojoj se nalazimo ne deluje motivaciono i ohrabrujuće, to nije razlog da mi ne činimo ništa, istakla je Ilijazović:

„Svako od nas treba da napravi bar malu promenu, mali korak napred. Ljudi će često reći „nemam snage“, „istrošio sam se“, „pokušao, ali ne vredi“. Nikad nije kasno da se krene od početka i nije obeshrabrujuće počinjati po ko zna koji put iznova. Važno je da se krećemo napred. Moje ohrabrenje svima nama je da ukoliko verujemo da možemo, tako će i biti, a ako verujemo da ne možemo, opet će tako i biti“, rekla je Tanja.

Više informacija o Fokusu, kao i o predstojećim radionicama, seminarima i tribinama, možete pronaći na njihovom sajtu ili Fejsbuk profilu Udruženje Fokus.

Tekst je nastao u okviru projekta „Creating a new public view on women“ Fondacije 021 , koji se bavi problemom stereotipnog prikazivanja žena u medijima, nedostatkom vidljivosti NVO organizacija, te poboljšanjem saradnje medija i NVO, kao i davanjem pozitivnih primera kroz kreiranje osam tribina i pisanje 16 tekstova. Projekat je podržala EU – European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR).

Autor: Nina Adžić i Katarina Lazarević