You are currently viewing Deseta „Čuvarkuća“ ide u Tavankut, mesto poznato po tradiciji, jabukama i žutom pesku

Deseta „Čuvarkuća“ ide u Tavankut, mesto poznato po tradiciji, jabukama i žutom pesku

Bogatu vojvođansku ravnicu, ne čini samo plodna crnica, koja nesebično daje novi život biljkama, kao što je pšenica, kukuruz ili ječam. Novi život daju i peskovita vojvođanska područja. U Tavankutu, bačkom mestu sa većinskim hrvatskim stanovništvom nadomak Subotice, žuti pesak čuva korenje biljaka i drveća koje daju život ovom predelu.

Pesak je tavankutska svakodnevnica. Leti pali, zimi upija vlagu, a svakodnevno neguje korenje drveća jabuka, i ne samo njih, u mnogobrojnim voćnjacima, po kojima je Tavankut, između ostalog, poznat. Zato ne čudi što se ovde ove godine 28. septembra održava već deveti Tavankutski festival voća i rukotvorina uz neizostavnu šaroliku gastronomsku ponudu.

Festival je odlično mesto za predstavljanje privrednih potencijala i proizvoda od voća, a ujedno i mesto na kom se predstavlja narodna tradicija bunjevačkih Hrvata. Stoga ne čudi što se na ovoj turističko-privrednoj manifestaciji, koju organizuje Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo “Matija Gubec” u saradnji sa Galerijom Prve kolonije naive u tehnici slame i Voćarskom zadrugom “Voćko”, možete upoznati sa rukotvorinama i proizvodima starih zanata koji su autentični za Tavankut.

Festival čine pre svega ljudi, koji ga s jedne strane sa lakoćom u tipičnom vojvođanskom “polaganom” stilu vredno organizuju, a s druge strane i oni koji dođu da prezentuju svoje proizvode ili da se upoznaju sa ovdašnjom proizvodnjom i kulturom.

Ove godine će posetioci festivala imati prilike da se upoznaju i sa projektom “Čuvarkuća” koji realizuje Fondacija “021”.

“Čuvarkuća” u Tavankutu u subotu, 28. septembra 2019.

Desetakulturna manifestacija, od ukupno 12 u ciklusu „Čuvarkuća“ održaće se u subotu 28. septembra, u Tavankutu,  sa početkom u 10.30h.

Manifestacija je kulturno-edukativnog karaktera i ima za cilj da doprinese boljem razumevanju i saradnji različitih nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica Vojvodine, posebno onih koje nisu često vidljive u javnosti. Posetioci će tokom dana moći da vide razne rukotvorine i proizvode domaće radinosti, ali i da uživaju u nastupima kulturno-umetničkih društava i lokalnim specijalitetima.

Tom prilikom biće prikazana i izložba slika koje su nastale u likovnoj koloniji na kojoj su slikari u autentičnom seoskom ambijentu stvarali na temu multikulturalnosti Vojvodine i vojvođanske kulture. U koloniji, održanoj na „Salašu 137“ učestvovali su slikari Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Marta Kiš Buterer, Pavel Pop, Đerđi Ačaji, Daniela Morariu, Dominika Morariu i vajar Andreja Vasiljević Baća. Izložba će biti postavljena u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame, a otvaranje je zakazano za 10.30h.

Od 11h na Etnosalašu „Balažević“, održaće se manifestacija „Čuvarkuća“ sa kulturno umetničkim programom i izložbom poljoprivrednih proizvoda, proizvoda starih zanata i autentičnih rukotvorina iz Tavankuta.

Domaćini ovog okupljanja su HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta u saradnji sa KUD „Branko T. Radičević“ iz Bečeja, programskim partnerom Fondacije 021.

PROGRAM MANIFESTACIJE “ČUVARKUĆA”

  • 10.30h      Svečano otvaranje izložbe “Čuvarkuća” u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame (adresa: Marka Oreškovića 3, Donji Tavankut)
  • 11h – 12.30h        Kulturno umetnički program na Etnosalašu “Balažević” (adresa: Nikole Tesle 16, Donji Tavankut) Učesnici: HKPD Matija Gubec, Bunjevački kulturni centar Tavankut, OŠ Matija Gubec Tavankut, OŠ Ivan MIlutinović Subotica, KUD Branko T.Radičević , KUD Petefi Šandor
  • 11h – 16h Degustacija tradicionalnih specijaliteta, izložba poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina

Ovo je deseta manifestacija, od ukupno 12, u okviru projekta koji realizuje Fondacija 021 Novi Sad sa partnerima nevladinim organizacijama: CeSER iz Rume, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i KUD Branko T. Radičević iz Bečeja. Planirana je i centralna završna manifestacija koja će biti organizovana u Novom Sadu.

Realizaciju projekta finansijski podržava Evropska Unija (europa.rs); Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs). Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa parolom da je „Vojvodina naša kuća“.