You are currently viewing Čuvarkuća u subotu 2. marta u Rivici, sremskom selu koje priča priču o tradiciji, vinu i  jedinoj vodenici u Vojvodini

Čuvarkuća u subotu 2. marta u Rivici, sremskom selu koje priča priču o tradiciji, vinu i jedinoj vodenici u Vojvodini

Ušuškano u zapadnom delu opštine Irig, selo Rivica svakom slučajnom posetiocu i svakom putniku namerniku uvek pruža toplu dobrodošlicu. Nastanjeno uglavnom srpskim življem, koje broji tek oko 600 stanovnika, ovo sremsko selo ima čime da se diči i sa istorijskog i turističkog aspekta.


Kada dođete u Rivicu, prvo primetite pravoslavnu crkvu sagrađenu 1734. godine, jednu od najstarijih crkava u Sremu. Kao svetionik duhovnosti stoji u centru sela i priča priču prošlih vremena, uz sve uspone i padove – od izgradnje ove građevine, do njenog delimičnog urušavanja tokom Drugog svetskog rata, pa do živopisanja sedamdesetih godina prošlog veka i ponovne rekonstrukcije početkom 21. veka.


Prirodnom duhovnošću zrači i jedna od najstarijih vodenica u Srbiji i jedina u Vojvodini koja datira iz 1763. godine, a koja se nalazi na teritorije Rivica, u ataru Jazavac kod Borkovačkog potoka, na mestu, na kojem plodonosna ravnica prelazi u padine Fruške gore. Zvuci vodeničnog točka se odavno nisu prostirali ovim vojvođanskim predelom.

Meštani Rivice pričaju da vodenica nije radila od kada su, pre više od tri decenije poslednji vodeničari, deda Đura i njegova žena Klara, prestali da melju žito.


Ipak, novo vreme sluti i novi dašak života vodenice, koji pokušavaju novi vlasnici da joj udahnu u nameri da od nje naprave mesto, koje će turistima ponuditi mir i spokoj, odmor za dušu, uz ponudu tradicionalnih jela i vina.
Vino je ono po čemu se prepoznaju mnoga sremska mesta, a među njima je i Rivica. Tokom prvog martovskog vikenda, od 1. do 3. marta, ovo selo već 18-ti put biće važna destinacija za sve vinare i ljubitelje ovog božanskog napitka. Naime, tih dana se održava poznata sajamska manifestacija „Dani vina – Rivica Wine & Food Festival“, koja okuplja vinare, proizvođače hrane, vinopije i gurmane. Ovaj kulturno-vinsko-gastronomski događaj će začiniti sremački tamburaši.


Buđenju ranog proleća u Rivici tokom prvog martovskog vikenda, kada se održava tradicionalni festival vina, ove godine ide u susret i kulturno-edukativna manifestacija „Čuvarkuća“ koja će se održati u subotu 2. marta 2019.

Ovaj šesti događaj, od ukupno 12, u okviru projekta koji realizuje Fondacija 021 Novi Sad sa partnerom – domaćinom, nevladinom organizacijom CeSER iz Rume, ima za cilj da doprinese boljem razumevanju i saradnji različitih nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica Vojvodine, posebno onih koji nisu često vidljivi u javnosti.

Posetioci Rivice će tokom dana moći da vide razne rukotvorine i proizvode domaće radinosti, ali i da uživaju u nastupima, koje su pripremili domaćini, i lokalnim specijalitetima.


Tom prilikom biće prikazana i izložba slika koje su nastale u likovnoj koloniji na kojoj su slikari u autentičnom seoskom ambijentu stvarali na temu multikulturalnosti Vojvodine i vojvođanske kulture. U koloniji, održanoj na „Salašu 137“ učestvovali su slikari Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Marta Kiš Buterer, Pavel Pop, Đerđi Ačaji, Daniela Morariu, Dominika Morariu i vajar Andreja Vasiljević Baćo.

Izložba će biti postavljena u prostoru Učiteljskog doma (adresa: Maršala Tita 29), a otvaranje će pratiti kulturni i zabavni program.

PROGRAM MANIFESTACIJE „ČUVARKUĆA“, 2. MART 2019. U RIVICI

  • Od 12h otvaranje manifestacije „Čuvarkuća“
  • 12:05 Mesna zajednica, Učiteljski dom, Maršala Tita 29
  • Svečano otvaranje izložbe umetničkih dela nastalih u okviru likovne kolonije „Čuvarkuća“ (Vesna Radojčić – Centar za razvoj likovne umetnosti Jazak, Kostantin Gušić – akademski slikar)
  • 12:15 Dodela čuvarkuće (predstavniku opštine Irig i udruženju CeSER)
  • 12:20 Priredba “Biseri po polju rasuti” (Predstavu će realizovati deca iz D.U. “Dečija radost“ i O.Š. „Dositej Obradović“ Rivica)

Nakon programa goste očekuje posluženje sa tradicionalnom hranom i pićem, kao i festival hrane i pića “18. Dani vina – Rivica Wine & Food festival” u Rivici.

Realizaciju projekta finansijski podržava Evropska Unija (europa.rs); Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs).

Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa lajtmotivom da je „Vojvodina naša kuća“.