You are currently viewing Čuvarkuća u subotu 11. maja u Srpskoj Crnji, rodnom mestu poznatog srpskog slikara i pisca Đure Jakšića

Čuvarkuća u subotu 11. maja u Srpskoj Crnji, rodnom mestu poznatog srpskog slikara i pisca Đure Jakšića


Nadomak Zrenjanina, na prostranom srednjebanatskom predelu smešteno je selo Srpska Crnja koje broji oko 3.000 stanovnika. Nalazi se na međunarodnom putu, jer je tu granični prelaz sa Rumunijom. Nadaleko je poznata po Đuri Jakšiću, najznačajnijem srpskom slikaru 19. veka, piscu, liričaru srpskog romantizma i boemu, koji je rođen upravo u ovom banatskom mestu davne 1832. godine.


Zahvaljujući toj činjenici, u Srpskoj Crnji razvijaju kulturni manifestacioni turizam. Centralna manifestacija posvećena Đuri Jakšiću održava se početkom juna pod nazivom Liparske večeri, koja u oov mesto dovodi najviše posetilaca. Pored toga, svake godine se u julu organizuju Boemske noći, turističko-zabavna manifestacija, kao i Sajam kulture u septembru.
Svaki putnik, slučajni ili namerni, na spisak znamenitosti koje treba posetiti u Vojvodini trebalo bi da uvrsti i Memorijalni muzej Đure Jakšića. Otvoren je 1980. godine u rodnoj kući velikana romantičarske umetnosti, koja je građena u tipičnom panonskom stilu početkom XIX veka.


Pesnik i slikar Đura Jakšić (1832 – 1878) ostavio je iza sebe obimnu galeriju portreta, dvadesetak ikona i isto toliko kompozicija sa temama iz srednjevekovne i novije istorije srpskog naroda. Kvalitetne reprodukcije njegovih značajnijih slika koje se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu, mogu se videti u u memorijalnom muzeju. Izbor najznačajnijih pesama i odlomaka iz pripovetki odabrali su kustosi Narodnog muzeja u Zrenjaninu i uvrstili u istorijsko-umetničke zbirke. Formirana je i etnološka zbirka. U okviru rodne kuće u galerijskom prostoru izlažene su slike savremenih umetnika.
Osim Memorijalnog muzeja Đure Jakšića, ne treba propustiti ni obilazak Srpske pravoslavne crkve, sagrađene davne 1775. godine koja ima status spomenika kulture od velikog značaja. Zanimljivo je napomenti da je Đura Jakšić i u crkvi ostavio svoj umetnički trag, jer 1853. uradio deo tamošnjeg ikonostasa.


Duh ovog slikara srpskog romantizma će u Srpskoj Crnji biti prisutan i u subotu 11. maja, kada će se održati kulturno-edukativna manifestacija „Čuvarkuća“. Ovaj sedmi događaj, od ukupno 12, u okviru projekta koji realizuje Fondacija 021 Novi Sad sa partnerom – domaćinom, nevladinom organizacijom Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, ima za cilj da doprinese boljem razumevanju i saradnji različitih nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica Vojvodine, koji nisu često vidljivi u javnosti.
Posetioci Srpske Crnje će tokom dana moći da vide razne rukotvorine i proizvode domaće radinosti, ali i da uživaju u nastupima, koje su pripremili domaćini.


Tom prilikom biće prikazana i izložba slika koje su nastale u likovnoj koloniji na kojoj su slikari u autentičnom seoskom ambijentu stvarali na temu multikulturalnosti Vojvodine i vojvođanske kulture. U koloniji, održanoj na „Salašu 137“ učestvovali su slikari Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Marta Kiš Buterer, Pavel Pop, Đerđi Ačaji, Daniela Morariu, Dominika Morariu i vajar Andreja Vasiljević Baćo. Izložba će biti postavljena u Memorijalnom muzeju Đure Jakšića a otvaranje će pratiti kulturno-umetnički program pod nazivom Čitanje Đurinih stihova.


PROGRAM MANIFESTACIJE „ČUVARKUĆA“, 11. MAJ 2019. U SRPSKOJ CRNJI
Od 14h otvaranje manifestacije „Čuvarkuća“
14:00-14:15 Svečano otvaranje izložbe umetničkih slika nastalih u koloniji “Čuvarkuća”
14:15-15:00 Kulturno umetnički program Čitanje Đurinih stihova (Učenici Srednje škole „Đura Jakšić“, Srpska Crnja Folklorni nastupi – KUD „Đura Jakšić“, Srpska Crnja „Ady Endre“ Művelődési Egyesület, Magyarcsernye / Kulturno-umetničko društvo „Adi Endre“, Nova Crnja KUD „Dobrivoje Putnik“, Radojevo)
15:00 – 18:00 Degustacija starinskih slanih i slatkih poslastica i izložba proizvoda domaće radinosti, predstavljanje udruženja žena, zanatlija i njihovih rukotvorina (Udruženje žena „Đura Jakšić“, Srpska Crnja Udruženje građana „Draga Gavrilović“, Srpska Crnja Hagyományápoló Egyesület, Magyarcsernye / Udruženja gastronoma i čuvara starih običaja, Nova Crnja Magyarcsernyei Nőszervezet és Kézimunka Szakkör / Udruženje žena i sekcija ručnih radova, Nova Crnja Udruženje žena i sekcija ručnih radova, Radojevo Aktiv žena „Aleksandrovo“, Aleksandrovo Tóbai Nöi Szervezet / Udruženje žena, Toba Vinarija Miodraga Jevremovića, Vojvoda Stepa)


Realizaciju projekta finansijski podržava Evropska Unija (europa.rs); Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs). Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa lajtmotivom da je „Vojvodina naša kuća“.