You are currently viewing „Čuvarkuća“ posetila Aradac, banatsko selo poznato po meškarkama i poslasticama

„Čuvarkuća“ posetila Aradac, banatsko selo poznato po meškarkama i poslasticama

Selo Aradac kraj Zrenjanina, koje broji samo nešto više od 3.000 žitelja, ovog petka obeležilo je 27. jul, tradicionalnu, baštinom obogaćenu slavu.

 

 

Upravo ovaj dan je Fondacija 021 sa svojim partnerima uzela za dan održavanja kulturne manifestacije „Čuvarkuća“, sa ciljem afirmacije i promocije bogatstva kulture i baštine u Vojvodini, sa akcentom na vekovima zastupljeno slovačko nacionalno nasleđe sela Aradac.

U saradnji sa Centrom za razvoj civilnog društva Zrenjanin, pripremljen je bogat kulturni program u prostorijama Mesne zajednice Aradac. Posetioci su najpre imali priliku da prisustvuju svečanom otvaranju izložbe dela poznatih slikara koji stvaraju na našem području, koja su nastala u okviru likovne kolonije. Multikulturalnost i bogastvo Vojvodine iz svojih uglova na platnu su predstavili Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Pavel Pop, Marta Kiš Buterer, Daniela Morariu, Dominika Morariu i Đerđi Ačai, kao i vajar Andreja Vasiljević Baćo.

 

 

Njihova dela biće postavljena u prostorijama mesne zajednice do četvrtka.

Prava prezentacija kulturnog nasleđa odvijala se u dvorištu mesne zajednice, gde su svoje rukotvorine predstavili Udruženje žena „Ruža“, Udruženje građana „Harmonija“, asocijacija penzionera i KUD „Mladost“. Prisutne su recitacijama pozdravili mališani koji pohađaju Osnovnu školu „Bratstvo“.

Prava atrakcija su aradačke harmonikašice – meškarke. Anka Puderková (65), Anna Hučoková (80), Zuzana Zelenáková (62) i Mara Vozafová (62) već 40 godina zajedno sviraju po celom svetu i predstavljaju tradicionalne slovačke pesme na retkim harmonikama (ima ih svega desetak u celom selu). Zanat su izučile same, po sluhu, još u vreme kad su bile mlade devojke i kad je sviranje bilo „u modi“.

„Sada više nije tako. Ranije su mladi bili zainteresovani za ovakve aktivnosti, ali devojke imaju u ovo vreme sve manje vremena i želje da sviraju. Mi ćemo svirati dok smo žive i dok imamo zdravlja, jer to i volimo. Očekujemo da nam se pridruže još dve devojke, koje trenutno uče“, kaže Mara. Na pitanje da li je sigurno da će se harmonikaška grupa „podmladiti“ novim članicama, ona kaže: „Obećale su“.

 

Meškarke su, obučene u tradicionalnu slovačku nošnju, prisutnima odsvirale i otpevale nekoliko pesama iz bogatog opusa s kojim su obišle, kako kažu, ceo svet. Pre samo nekoliko sedmica bile su na snimanju „Vojne akademije“, a nastupale su i za brojne državne zvaničnike i na takmičenjima.

Njihova nošnja spoj je tradicionalnog i modernog. Suknje su dužine do sredine listova, široke i bogate bojama i dezenima, a gornji delovi su u vezu (tradicionalna verzija) ili u svetlim, šljaštećim bojama (modernija verzija). Nošnju su na primeru lutaka prikazale članice udruženja „Ruža“, čija Marija Viljačik objašnjava značenje.

„Devojke su nošnju nosile bez ikakvih komada na glavi. Mlade, udate devojke imaju jedinstveni komad na glavi, koji se stavlja na poseban način i prepoznatljiv je za Aradac. Žene sa decom obučene su tradicionalnije, imaju marame i na taj način se statusno razlikuju od drugih“, pojašnjava Mara, čije udruženje postoji više od 25 godina i nastalo je iz sekcije mesnog odbora Matice slovačke.

 

KUD „Mladost“ sa svojim plesačima i plesačicama predstavio je aradački folklor, temperamentni i bezbroj puta nagrađivani ples.

Sigurno jedan od prepoznatljivijih delova slovačke tradicije jeste trpeza. Prisutne su degustacijom herovki, štrudli, trutula, breskvica i drugih poslastica i „slaniša“ obradovale članice prisutnih udruženja.

Svečanost su imali priliku da vide i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u okviru kog je nedavno konstituisan Savet za socijalno preduzetništvo. U narednim mesecima, kroz „Čuvarkuću“ će se predstaviti i povezati još 10 vojvođanskih mesta, a završna manifestacija biće organizovana u Novom Sadu.

Realizaciju projekta finansijski podržava Evropska Unija (europa.rs); Balkanski fond za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs), a realizuje Fondacija 021 Novi Sad uz podršku nevladinih organizacija CeSER iz Rume, Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i KUD „Branko T. Radičević“ iz Bečeja. .Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa parolom da je „Vojvodina naša kuća“.

 

Autor: Fondacija 021