You are currently viewing Bezbednost dece i mladih u Novom Sadu

Bezbednost dece i mladih u Novom Sadu

  • Post author:
  • Post category:News

U sredu 8. oktobra je u okiru redovnih aktivnosti Fondacije 021 održana tribina “Bezbednost dece i mladih”. Pokrenula nas je na diskusiju, razmenu iskustva, razgovor o uzrocima narušene bezbenosti i razmišljanje kako da povećamo sigurnost mladih. Svi posetioci su aktivno učestvovali na tribini podržavajući i preispitivajući stavove govornika Dragane Ćosić iz Udruženja roditelja, Sandre Zekić novinarke, Dejana Drobnjak ispred policije i Dobrile Peijin, predstavnice Novosadskog humanitarnog centra. Tribina je okupila roditelje, predstavnike civilnog sektora, medije, mlade, što ukazuje da se bezbednost dece i mladih tiče svih nas.

“Bezbednost dece i mladih” je bio događaj izuzetne dinamike u kom su svi posetioci bili aktivno uključeni, i koji je prerastao okvire tribine i postao javni razgovor o bezbednosti. Mnogo stavova, mišljenja i zaključaka je izneto, koji su nailazili na široku reakciju prisutnih, od apsolutnog odobravanja, do povoda za diskusiju. Sam tok tribine i aktivnost učesnika pokazala je da je bezbednost značajno pitanje za svakog pojedinca i da nas prevashodno povezuje želja da stvorimo sigurno okruženje za nas i našu decu.

Izabrani govornici su već duže vreme uključeni u poboljšanje bezbednosti dece i mladih u Novom Sadu, te su predstavili rad i postignuća državnih institucija, organizacija civilnog sektora i medija u ovoj oblasti. Temelj bezbednosti dece i mladih govornici su videli u porodičnom vaspitanju i negovanju kulture nenasilja. Sami učesnici su istakli da roditelji mladih koji prave prekršaje nemaju sluha za saradnju sa institucijama da bi rešili problem, a nedostatak brige i angažovanja u porodici onemogućava trajnije rešenje problema.

Posetioci tribine su preispitivali ovaj stav i istakli u prvi plan širi kontekst u kom dolazi do povećanja nasilnog ponašanja, kao što su društveni problemi, koji utiču na kvalitet porodične podrške. Značajni uzrok nasilja na ulicama Novog Sada je i korupcija u policiji i pravosuđu usled čega prekršioci često budu neadekvatno kažnjeni i vraćeni na ulicu. Roditelji su skrenuli pažnju i na urušene društvene vrednosti i medije koji pažnju i prostor posvećuju kriminalcima.

Nakon više od dva sata razgovora bilo je veoma teško izneti jedinstvenu preporuku i zaključak. Neki od osnovih teza jesu da je potrebno da policija i sudstvo istrajno i posvećeno rade svoj posao, neophodno je vaspitanje mladih u okviru porodice, škole i putem medija kako bi se istovremeno razvijala bezbednosna kultura i razvijale vrednosti koje promovišu nenasilnu komunikaciju, humanost i društvenu odgovornost. Kao značajna institucija za pitanje bezbednosti označen je Centar za socijalni rad. Svi učesnici su se složili da je potrebno da svako od nas preuzme deo svoje odgovornosti za bezbednost naše dece.