You are currently viewing Aradačke meškarke i herovke na kulturnoj manifestaciji „Čuvarkuća“ 27. jula u Aradcu

Aradačke meškarke i herovke na kulturnoj manifestaciji „Čuvarkuća“ 27. jula u Aradcu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kulturna manifestacija „Čuvarkuća“ održaće se  u petak, 27. jula, u mesnoj zajednici vojvođanskog sela Aradac, sa početkom u 15 časova.

Na dan kada se proslavlja slava ovog sela, posetioci će imati priliku da prisustvuju bogatom kulturno-umetničkom programu koji organizuje Fondacija 021 u saradnji sa Centrom za razvoj civilnog društva Zrenjanin.

Prisutni u zgradi MZ Aradac moći će da vide umetnička dela poznatih slikara na temu multikulturalnosti Vojvodine, koja su nastala u likovnoj koloniji „Čuvarkuća“ na „Salašu 137“. Među slikarima čija će dela biti izložena su i Đorđe Kovačev, Đorđe Beara, Pavel Pop, Marta Kiš Buterer, Daniela Morariu, Dominika Morariu, Đerđi Ačai, a sa svojim radovima publici će se predstaviti i vajar Andreja Vasiljev Baćo.

Jedan od događaja koji posebno privlači pažnju je i nastup poznatih aradačkih meškarki, odnosno harmonikašica. Osim toga, predstaviće se i mladi recitatori iz Osnovne škole „Bratstvo“, Kulturno-prosvetno društvo „Mladost“, a organizovaće se i izložba proizvoda domaće radinosti.

„U Aradcu živi otprilike jednak udeo slovačkog i srpskog stanovništva, pa će akcenat biti na predstavljanju kulture tih nacionalnih zajednica. Aradačke meškarke nastupaju sa svojim tradicionalnim harmonikama i poznate su van granica Vojvodine i Srbije, dok će Kulturno-prosvestno društvo ‘Mladost’ predstaviti aradački folklor. On je prepoznatljiv po mnogo čemu, ono što je specifično kod aradačke folklorne nošnje je slovačka kapa, koja postoji samo u Aradcu i nigde drugde u Vojvodini“, kaže Snežana Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva Zrenjanin.

Svakako da će posebnu pažnju privući i gurmanski deo čitave manifestacije. Posetioci će moći da besplatno degustiraju tradicionalna jela ovog kraja, kao i specijalitete poput herovki i trutula, po kojima je Aradac poznat. Aradačke herovke su autentični proizvod ovog vojvođanskog mesta, koji nema paralelu sa drugim poslasticama u Vojvodini, dok sladokusci kažu da su trutule slične šam rolnama.

„Ovakve manifestacije okupljaju i animiraju ljude koji su zainteresovani da doprinesu nešto svojoj kulturi i životu u lokalnoj sredini. To jeste jedan izraz živosti u nekoj nacionalnoj zajednici. Prezentuje se nešto što je od značaja za jednu kulturu i u tom smislu ovakve manifestacije su značajne za vitalnost zajednice“, zaključuje Snežana Ilić.

PROGRAM:

Početak u 15 časova, Mesna zajednica Aradac
Svečano otvaranje izložbe umetničkih slika iz kolonije „Čuvarkuća“
Aradačke meškarke
Mladi recitatori na slovačkom i srpskom jeziku
Kulturno-prosvetno društvo „Mladost“
Degustacija starinskih poslastica: herovke, trutule…
Izložba proizvoda domaće radinosti, predstavljanje udruženja žena, zanatlija i njihovih rukotvorina.

Projekat finansijski podržava Evropska unija i Ambasada Kraljevine Norveške, a realizuje Fondacija 021 Novi Sad uz podršku nevladinih organizacija CeSER iz Rume, Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i KUD „Branko T. Radičević“ iz Bečeja. Cilj projekta je promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini sa parolom da je „Vojvodina naša kuća“.

 

Autor: Fondacija 021

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_facebook][/vc_column][/vc_row]